Комисията за енергийно и водно регулиране заседава за новите цени на природния газ и парното от април. Група от десетина абонати на "Топлофикация" се събраха на символичен протест с некролози на входа на комисията и поискаха обяснение защо при готвено поевтиняване на природния газ с 23 на сто, парното в София ще поевтинее с едва 3 %.

Не е справедливо цялата държава да е заложник на Топлофикация-София и аз лично ще настоявам КЕВР да влезе в своите законови правомощия, да накара дружеството да се оптимизира и структурата и производството по начин, който да е справедлив за столичани. Не може всички да плащаме сметката на едно неефкективно управление на това дружество. Това каза пред bTV омбудсманът Мая Манолова преди заседанието на комисията.

През последните дни много граждани се свързаха с мен с настояване да участвам в заседанието на КЕВР, защото КЕВР са избрали да не правят обществено обсъждане – т.е. някой да представи исканията и мнението на гражданите, допълни Манолова:

"Искам специално да подчертая, че не трябва да има никакво противопоставяне между намаляването на цената на топлоенергията и на електрическата енергия, която се произвежда от Топлофикация-София. След като суровината поевтинява, трябва да намалее и ел. енергията и топлоенергията, но за целта КЕВР трябва да каже ясно какъв процент в общия микс дава Топлофикация-София за ел. енергия и защо са избрали с тези проценти да намалее цената”.

Подробности очаквайте в обедните новини на bTV!