Успоредно с националния протест в Атина продължава и фермерската блокада по границите с България. Заплахата за плътна блокада остава по граничните пунктове остава. Според договорката, която българските власти сключиха с гръцките си колеги, всеки ден от 11 до 16 часа граничен пункт Кулата трябва да е отворен.

Днес блокадата беше вдигната с час закъснение, но пък към 17:00 часа коли и камиони продължаваха да минават спокойно. Границата вечерта беше затворена.

Българските водачи остават в стачна готовност - ако 4-часовият прозорец за минаване на тежкотоварни автомобили не бъде спазван от гърците, ще последва контраблокада.

От дни шофьорите на тирове чакат с надежда да получат поне един час като подарък от стачкуващите фермери. В повечето случаи чакат цяла нощ.

А в лагера на стачниците е спокойно. През нощта на Промахон са двайсетина стачници – хапват, пийват. Казват, че това не е купон, а начин на живот и няма да чакат гладни разрешение на проблемите си. Очакват решения от днешния ден на поредна национална стачка.

Снимка: bTV

„Всички ще са в Атина и там ще решим какво да правим, зависи от това ще се решат ли проблемите ни. Не знам до кога ще продължи всичко това, но ако няма решение, ще блокираме границата поне за 48 часа”, предупреждава един от стачниците.