Готови са двата пакета с дейности, които Здравната каса ще плаща за лечението на осигурените пациенти. Малко по-късно днес здравното министерство ще ги обсъди с лекарите и с пациентските организации.

Има заболявания, малко на брой, които попадат в допълнителния пакет – сред тях са дерматологичните проблеми. Има такива, които попадат и в двата пакета, като урологичните заболявания. За тях лекарите ще преценяват дали пациентът да бъде приет веднага или може да изчака.

Проектите на основния и допълнителния пакет заболявания са готови, но не са остойностени, коментираха пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов и председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

В пакетите са описани по-скоро състояния, според които пациентите имат нужда от незабавен прием в болница или позволяват отлагане във времето на лечението, обясни министър Москов. По думите му отлагането на лечението няма да може да бъде неограничено във времето и ще бъде предвиден срок, до който пациентът ще трябва да бъде лекуван в болница.

В основния пакет са включени социалнозначими заболявания, детско и майчино здравеопазване, спешни състояния, а в допълнителния - пет-шест заболявания, допълни той, но не уточни кои са те.

Около 20 клинични пътеки за различни заболявания и процедурите, които се извършват за тях, ще бъдат прехвърлени в амбулаторни условия, но ще се извършват в болниците, каза Грозев. Той посочи, че това биха могли да бъдат процедури в областта на очните заболявания, гастроскопии, артроскопии, вливания на цитостатици, и др.

По думите на Грозев предстоят разговори за това, че там където има свободни болнични легла, пациентите ще бъдат приемани дори и ако лечението им би могло да се отложи.

В отговор на въпрос дали Здравната каса ще издържи финансово на тези промени, министър Москов отговори утвърдително.

Грозев коментира, че след като в основния пакет са включени социалнозначими заболявания и пациентите няма да чакат, не би следвало да се налагат лимити. Няма никаква логика нещо, което е гарантирано от държавата, да бъде лимитирано, допълни Грозев.