Приключи изграждането на оградата по българо-турската граница, която трябва да ограничи притока на мигранти, обявиха от Министерството на отбраната. Новината дойде близо половин година след първоначално обявения срок за изпълнение на проекта.

Военното ведомство, което бе ангажирано с построяването на съоръжението, започна предаването на отделни участъци чрез съвместни комисии с представители на МВР.

В понеделник към Главна дирекция „Гранична полиция" ще преминат 12 участъка от общо 23.До края на юли поетапно ще бъдат предадени и останалите готови участъци.

Започна и изтеглянето на личен състав, участвал в операция „Съвместни усилия", който се прибира в пунктовете за постоянна дислокация. Техниката пък се пренасочва към пунктовете за постоянна дислокация. В района на операцията остават три мобилни групи със специализирана техника за дейности по отстраняване на забележки и оформяне на документи по окончателното сдваване на съоръжението.

Оградата е изградена с Решение на Министерския съвет 24/17.01.2014 г. То е с дължина 30 км - от пирамида 206 (село Лесово) до пирамида 268 (село Крайново).

Идеята за построяване на ограда и последвалото осъществяване на проекта бяха белязани от скандал с избора на изпълнители, разкрит от bTV, както и от сурови критики от международни правозащитни организации.

В края на февруари bTV показа, че поръчка за една трета от цялата сума е насочена към фирма, чийто управител е председател на общинска структура на БСП. Освен това се оказа, че в проекта за 9,5 млн. лв. цената на материалите се оказа извън водещите критерии за избор на доставчици. Поръчката на режещата мрежа стана повод за спешна вътрешна проверка на Министерството на отбраната, която доведе до наказания за деветима висши военни.

Още през януари ООН предупреди, че ограда по българската граница не е решението, което ще сложи край на бежанската вълна – тя ще ограничи потока от хора само временно, но те ще намерят и друг начин да влязат.

„Затръшване на врата пред бежанците не е начинът за справяне с увеличения брой хора, търсещи закрила”, посочи и „Хюман райтс уоч” в свой доклад от края на април.

„България, която миналата година беше залята от сирийски бежанци, вече контролира положението, но с цената на противоречива политика, символ на която е дълга ограда с бодлива тел, блокираща границата й”, коментира АФП в кореспонденция от София само преди дни.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас