За проект за възстановяване на войнишкия паметник пред НДК веднъж вече е било платено. Той е трябвало да се намира на друго място – на площ от два декара в Южния парк. Направена е и първа копка. Днес обаче мемориал на мястото няма, а Столичната община планира да обяви нов конкурс за възстановяване на паметника.

Снимка: bTV

Защо се стига до този абсурд?

Паметните плочи на мемориала с имената на близо 3000 военнослужещи от I и VI пехотен полк, дали живота си за родината през балканските и Първата световна война, са открити от цар Борис III през 1934 г. в района бившите казарми, днес – мястото, където все още се издига паметникът „1300 години България“.

Мемориалът е изграден върху калканите на три постройки от арх. Александър Обретенов. Идеята била чрез него се повдигне бойният дух на българската армия преди началото на Втората световна война. По време на бомбардировките през 1944 г. едната стена на мемориала е съборена, а до 1978 г. общото състояние на паметника се влошава. Тогава той е съборен заради строителството на Националния дворец на културата, а днес плочите се съхраняват в Националния военноисторически музей (НВИМ).

След разрушаването на мемориала идеята е била той да бъде възстановен в Южния парк. За целта има проект, създаден преди повече от 30 години, както и разрешително за строеж. Архитекти са Атанас Агура и Станислав Константинов.

Снимка: Арх. Станислав Константинов

Идеята е била той да е с каменна архитектура, с имена, изписани върху гранит в средата, и вечен огън, разказа пред bTV арх. Константинов.

Снимка: Арх. Станислав Константинов

Проектът остава нереализиран до 2000 г., когато се получава разрешение за строеж и е направена първа копка.

Снимка: bTV

Вместо паметник, днес на мястото има само плоча от събитието.

Снимка: bTV

„Ние го гледахме по-скоро като началото на едно усилие, бяха планирани няколко милиона“, обясни бившият министър на отбраната (1999 г. – 2001 г.) Бойко Ноев.

Няколко месеца по-късно идва ново правителство и пари за строителство вече няма.

Девет години по-късно проектът отново получава разрешително за строеж. Малко преди да изтече петгодишната му давност обаче, с писмо до Столичната община, служебният военен министър Велизар Шаламанов се отказва от него и изненадващо сменя курса, като подкрепя идеята на Общината паметникът да бъде възстановен на старото си място.

Снимка: bTV

По телефона Шаламанов обясни, че го направил под натиска на патриотични организации и заради липсата на финансиране.  

Снимка: bTV

bTV обаче научи, че е фирма е била готова да осигури строителните материали.

Още проблеми

Според идейния проект на Общината войнишкият мемориал, който трябва да изникне на мястото на паметника „1300 години България“, е с височина от 9 метра и ширина от 21 метра, или иначе казано – с размерите на триетажна сграда.

Той не само ще закрие НДК, но и мястото на мемориал не е на такъв шум – той трябва да е на спокойно място, където човек може да помисли и да отдаде почит, коментира арх. Константинов.

За да се реализира идеята освен това са нужни плочите с имената и лъвът, държащ картата на Санстефанска България. От НВИМ музей обаче биха ги дали на Общината при редица условия.

Снимка: bTV

„Трябва да мислим как да съхраним поне тези последни останали артефакти от мемориала на I и VI полк, да не ги интерпретираме лесно в пространството“, коментира доц. Соня Пенкова, директор на НВИМ.

Снимка: bTV

Все още не е ясно кога ще започне конкурсът за нов проект на войнишкия паметник.

„Знаете, че средствата се осигуряват от чрез дарение от обществеността“, заяви Силвия Христова от Столичния общински съвет.

Архитектите са на мнение, че цената на новия мемориал, няма да е по-ниска от този в Южния парк, който е на стойност 3 млн. лева и за чийто проект вече са платени пари.

Експерти, с които разговаряхме, пък са категорични, че е било възможно реновирането на паметника „1300 години България“ да бъде извършено с много по-малко средства, отколкото изграждането на военния мемориал на негово място.