В английския хумор има една закачка, че за да ограбиш банка, трябва да я закупиш. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Запитан какво е видял в доклада за КТБ на „Аликс Партнърс”, ресорният министър поясни, че не е чел доклада, тъй като той е бил за малко в Министерство на финансите и е постъпил в секретното деловодство на Народното събрание, каквато беше волята на една от страните по договора.

„Докладът съдържа информация, която по принцип е защитена от закона - съдържа банкова тайна. И всъщност ние се движим по ръба на това да се разкрива пред народните представители банкова тайна без за това да има изрична законодателна инициатива или решение на съда. Водени обаче от обществения интерес и след като всички искаха да се запознаят с него, сме го предоставили в секретното деловодство на НС”, заяви Горанов.

Той подчерта, обаче, че коментарът на английската компания е бил, че тъй като докладът е много сложна материя, компанията не поема отговорност за доклада, ако той бъде преведен неточно. Разчитат и застават зад всяка дума, обаче в оригиналния му вариант на английски език.

Според финансовия министър, очакванията към доклада са били твърде преекспонирани.

„В него ще се види това, което до голяма степен се видя и в доклада на разследващата комисия към НС. Когато говорим за проблеми в една банка, първо трябва да се обърнем към това кой може да ги създаде.

Проблемите в една банка биха могли да бъдат създадени най-вече от оперативното ръководство. Ако има разрешавани кредити без обезпечаване, това не може да го направи никой друг, освен ръководството на банката. Ако има лоша политика на управление извън стандартните добри банкови практики, това не може да бъде толерирано от никой, освен от мажоритарните акционери на банката”, убеден в Горанов.

Той е на мнение, че изводът от доклада е, че банката е била декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството, което те са назначили.

„Имаме атакувани хиляди сделки, в това число и прихващания. Още през февруари беше променен Законът за банковата несъстоятелност и се даде правна възможност за атака на тези сделки по съдебен ред. Всички тези сделки са атакувани в българския съд.

В момента съдбата на масата на несъстоятелността до голяма степен е в ръцете на българския съд. За съжаление доста време се загуби и веднага след неплатежоспособността на банката до нейната несъстоятелност, тъй като през това време доста хора, които са знаели, че имат необезпечени кредити и могат да бъдат преследвани, са предприели доста сделки, които преди несъстоятелността на банката са били законни, с което допълнително е затруднена работата на синдиците”, обясни Горанов.

Една банка не може да бъде ограбена, освен ако някой не разбие трезора - нещо, за което има обвинение към някои от акционерите или ако не се раздадат необезпечени кредити, така че впоследствие тяхното обезпечаване да стане невъзможно”, смята финансовият министър.

Според него със законодателни промени в Закона за банковата несъстоятелност може да се разкрие всичката информация, която е налична в КТБ и това да доведе до информация кой е участвал в разграбването на банката.

Говорим за банковата тайна, която е защитена от закона. Тя беше разкрита в значителна степен, но ако политиците смятат, че има нужда от още такива промени, предполагам, че интересът ще надделее и такива могат да бъдат направени. Ако се възложи допълнителна задача към синдиците с това каква допълнителна информация от наличната за случилото се в КТБ през последните години трябва да бъде разкрита пред обществото, това е реална опция”, обясни Горанов допълни, че няма никаква пречка това да бъде направено.

На него, обаче му се струвало до голяма степен, че в този случай се говори по-скоро за силни популистки опити да се отклони това, което по същество е престъпление в една или друга посока.

„Ще продължавам да твърдя, защото това е моето убеждение и това е реалността, че няма как една банка да се докара до фалит от никой друг, освен от тези, които я управляват и притежават. Дори в английския хумор има една закачка, че за да ограбиш банка, трябва да я закупиш”, категоричен бе министърът на финансите. Той коментира, че парите от КТБ, раздавани без обезпечение и харчени през свързани фирми отдавна са извън атримониума на банката.

„Такъв тип разследващи компании като „Аликс партнърс” нямат нито дознателски, нито функция на следствие. Българското следствие и българската прокуратура доколкото ми е известно са доста напреднали по тези въпроси. Даже има повдигнати конкретни обвинения.

За съжаление, част от хората, които трябва да дадат конкретните отговори какво се е случвало, докато банката е работила, предпочитат да дават интервюта, вместо да се изправят пред правосъдието. За мен е ясно едно - няма как да се отпусне необезпечен кредит без подпис на управителния съвет на банката”, каза финансовият министър.

Той заключи, че в КТБ става дума за много лоши банкови практики, граничещи с кражба и тирания.