Голям пожар гори в землището между селата Генерал Кантарджиево и Рогачево, Варненско. Запалили са се смесени гори и други площи, съобщиха от пресцентъра на МВР. Огънят е тръгнал сутринта от сухи треви, като се е разраснал много бързо и е обхванал намиращата се наблизо гора над село Генерал Кантарджиево.

Десет екипа работят по овладяване на стихията, над 40 души от двете горски стопанства също са се включили в гасенето. Основната цел е била да се опази гората, но за съжаление голяма част от нея вече е изгоряла. Опасност за хората и за близките населени места засега няма. По данни на МВР към 15 ч. са унищожени около 1500 декара.

Снимки от мястото на инцидента получихме в "Аз, репортерът".

Снимка: Аз, репортерът

Кадрите, заснети с дрон, ни предоставиха от facebook.com/balkanbeastworld

Пожарът се развива в пресечена местност, което затруднява гасенето с техника.

Снимка: Аз, репортерът

Огън гори и в района на Хасково между селата Бориславци и Малки воден. Пожарът е с площ около 2000 декара включително и гора. На мястото работят 30 пожарникари със седем автомобила и служители от горското.

Пожар пламна в района на село Българчево, Благоевградско. Огънят е тръгнал от сметището в Бучино към 16 ч.

Жителите на 4 от къщите в Българчево са изплашени, защото пожарът е на метри от тях.

Положението все още не е овладяно, трудно е, защото лозовите масиви, които горят, са на много голям периметър. След тях има и борова гора, така че усилията на пожарникарите са насочени към това огънят да не стигне до гората. Пет екипа се борят със стихията.

Заради жегата рискът от нови огнища остава за цялата страна.

Утре в източната половина е в сила най-високата степен на риск – екстремален. Оправдаха се очакванията за опасно горещо време днес.