Кои са най-крупните инвестиционни проекти и в кои сектори ще има най-големи разходи за следващото правителство? Има риск за средствата по някои от тях, ако не бъдат изготвени добре.

Сред най-крупните разходи са тези, свързани с инвестиционните проекти в отбраната.

Изтребители

Предишният парламент одобри купуването на ескадрила бойни самолети и на два многофункционални модулни патрулни кораба за периода 2018-2020 г..

Милиард и половина лева е вероятната стойност за придобиването на 8-9 броя бойни самолета, в зависимост от типа им. Двата патрулни кораба за бойния флот са на стойност до 820 милиона лева.

След като ги купи, България ще има пълния спектър от възможности за изпълнението на морски операции на НАТО. Предстои и да се вземе решение за модернизиране и на сухопътните войски с нова бойна машина на пехотата. Този разход може да стигне 1 милиард лева.

Сектор Енергетика

Още през април у нас започва да пристига оборудването за АЕЦ „Белене”, за което България беше осъдена и вече плати 600 милиона евро. Какво ще прави страната ни с оборудването може да реши само следващият парламент.

Ако от 1 януари догодина не започне строителстото на газовата връзка с Гърция, има риск да изгубим договор за един милиард кубика азерски газ и европейско безвъзмездно финансиране в рамките на 45 милиона евро. Предполагаемата стойност на този проект е 220 милиона евро.

Пътно строителство

В програмата регионално развитие са заложени три милиарда лева до 2020 г. Ако до 2018 г. няма избран изпълнитнел за магистрала през Кресненското дефиле, България губи 350 милиона евро от Брюксел. И ще връща 1,2 млрд. лв., колкото са вложени в цялата магистрала „Струма".

Саниране

За програмата за саниране вече бяха отпуснати 2 млрд лв. 1,5 млрд евро до 2020 г. ще бъдат отпуснати за реформа във ВиК сектора. Ако не бъдат направени качесвени проекти, парите пропадат.