Големите летни ремонти по пътищата в страната започват след Гергьовден. Това обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Оценките на АПИ след края на зимата са, че около 32 на сто от пътищата у нас са в изключително лошо състояние. Именно към тях ще бъдат насочени средствата за ремонти, като специален акцент в тази година ще бъдат пътищата в Северна България.

Очакват се 68 милиона лева допълнителни приходи от винетки. И всички те ще бъдат насочени за ремонти на север. Предварителните оценки са, че в тази част на страната ще бъдат обновени около 200 км от републиканската пътна мрежа. Приоритено ще започнат ремонтите на по-натоварените участъци.

„В рамките и на месец май тези ремонти трябва да приключат, така че през юни, юли-август да бъдат експлоатирани пътищата без затруднение”, обясни шефът на агенцията Лазар Лазаров.

Снимка: bTV

Стесненията ще са най-вече по магистрала "Хемус". Там ще се рехабилитира виадуктът „Елешница" и тунелите „Витиня" и „Ечемишка".

Ремонти ще има и на останалите нереновирани 8 километра по магистрала „Тракия".

Работата започва от 10 май. Ремонтите на по-сложните съоръжения като виадукти и тунели обаче ще продължат през цялата година. От утре ще започне и ремонт на Аспаруховия мост във Варна.

От пътната агенция отчетоха, че тази година са похарчени 55 милиона лева за зимно почистване. Фирмите, които не са се справили добре с работата по поддръжка на пътищата, са глобени с над 820 хиляди лева.