Година по-късно все още няма виновни за инцидента на Симеоновския лифт, при който 5-годишно момченце падна от кабинката и по чудо се отърва само с уплаха.

Преди година семейството на Любомир Станков се качва на лифта, за да кара сноуборд на Витоша. По пътя обаче малкият им син изпада от кабинката.

Към днешна дата не се знае кой носи вината - дали това е семейството или фирмата, която поддържа съоръжението.

Бащата обвинява фирмата, която стопанисва лифта, защото е стар и неподдържан. Оттам обаче ни отказаха досп до съоръжението, както и да застанат пред камерата. Заявиха по телефона, че този "случай е стар и забравен за тях".

Според Любомир Станков всичко се случва, когато детето неволно се опира на вратата на кабинката в опит да види планината.

„Историята е абсурдна. За мен година и един месец е твърде много, за да се съберат доказателства. Не знам дали се протаква умишлено или е толкова бавна и мудна самата система”, каза Любомир Станков, баща на момченцето.

Детето оцелява по чудо и се разминава само с уплаха. То пада на възможно най-ниската точка от трасето.

За да разплетат мистерията, от техническия надзор изпращат писмо до фирмата производител на лифта - "Допелмайер", в което ги питат при какви условия може да се отвори механизмът на кабинката. В отговора си австрийците пишат, че при поставен предмет от вътрешната страна на вратата, то тя може и да не се затвори. В тази ситуация системата за безопасност на лифта спира.

Изключение обаче може да има:

„Опит с други въжени инсталации, по-стари от 30 години, показва, че компонентите са обект на износване с годините. Има инциденти, при които устройството на заключването на вратата вече не отчита неправилната позиция на вратата".

Експертизата на злополучната 111 кабинка показала, че заключващият механизъм е бил напълно изправен.

„Вратата се заключваше, дори при множеството направени опити, да се блъска и да се дърпа, тя не поддаде”, каза директорът на ДАМТН.

Бащата обаче твърди, че боричкане не е имало и няма как детето му да падне от здрава кабинка.

Заради инцидента, от техническия надзор са съставили административен акт на фирмата, поддържаща съоръжението в размер на 500 лева, който в момента се обжалва.