Година след фалита на КТБ, Софийският апелативен съд разгледа делото за фалита на КТБ. От него зависи кой ще успее да си върне всичките пари и кой ще се задоволи с гарантиратите от фонда 100 хиляди евро.

Пострадали от фалита на банката пък се събраха на протест пред централата й.

Потърпевшите поискаха възмездие за виновните и оставка на Иван Искров, управител на БНБ, откъдето преди година аферата излезе наяве.

Оставка? Друг път.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, именно днес е денят, в който Искров трябва да се оттегли. Преди седмица депутатите приеха и законови промени, с които улесниха предсрочното прекратяване на мандата му при избор на негов приемник.

Стоянова твърдеше, че в личен разговор Искров й е обещал да напусне поста.

Всъщност, в момента той е в чужбина, а на въпроса ни ще подаде ли оставка, от БНБ отговориха да не си отменяме личните планове за деня, ако имаме такива.

До момента вложителите са успели да спасят само гарантираните от закона 100 хиляди евро. Протестиращите разчитат на мащабно американско разследване.

Решението на съда – в срок

А при открити врата Софийският апелативен съд разгледа делото за датата на фалита на КТБ. От нея ще зависи кои сделки ще бъдат обявени за нищожни. БНБ настоява тази дата да е 30 септември 2014 година, а Софийският градски съд определи, че датата е 6 ноември.

Съдът не прие и документа на фирма Бромак, че де факто одит на КТБ не е извършен правилно и дупка от 4 милиарда лева не съществува.

„Самите фирми първо, че не са одиторски по смисъла на закона и второ, самите те не гарантират сигурност в заключенията, които са дали”, посочи адв. Менко Менков.

Окончателното решение ще се разбере до месец.

От датата на несъстоятелност важи кои вложители ще успеят да получат обратно всичките си пари, и кои ще се задоволят със 100 - те хиляди евро.

Популярни имена като Иван Костов и Вежди Рашидов всъщност са успели да се облагодетелстват с цесии на влоговете си именно в спорния период. Под въпрос е и сумата, която е изчезнала от банката.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”