Главният мюфтия Мустафа Хаджи е провел две срещи с незаконната у нас организация Ал уакф ал Ислями. Това стана ясно по време на тричасовия разпит на мюфтията на поредното заседание по делото за разпространение на антидемократична идеология в Окръжния съд в Пазарджик.

Разговорите са проведени в Саудитска арабия през 2005 г. Мустафа Хаджи заяви, че не знае фондацията да е пращала пари в България. Отрече и да е водил кореспонденция с организацията. Прокурорът обаче предяви по делото две писма, подписани лично от мюфтията до Ал Уакф Ал Ислями.

Освен главния мюфтия, днес беше разпитан и заместникът му Ведат Ахмед. Приета бе и теологична експертиза на девет текста на турски език, изготвена от д-р Сефер Хасанов от Висшия ислямски институт в София.

Нови 37 свидетели ще бъдат призовани по искане на защитата на следващото заседание по делото, което бе насрочено за 29 октомври.

Съдът прие вещото лице Хасанов да изготви нов превод на деветте текста на турски език, които бяха предмет на теологически анализ.

По искане на прокуратурата съдът определи Главното мюфтийство да представи справка за постъпили официални дарения от Саудитска Арабия и от фондацията Ал Уакф ал Ислями за периода 2005-2010 г., както и финансови отчети за същия период, осчетоводени разходи за наем на апартаменти и за обучения в Благоевград, Пловдив и София.

Подсъдими по делото са 12 мъже и една жена. Те са обвинени в разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната у нас организация Ал Уакф ал Ислями. Срещу трима има обвинение за насаждане на омраза на религиозна основа.