Главният прокурор нареди проверка на скандала с Калин Митрев
НАП ще проверява дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари, а правителството ще изчака позицията на ЕБВР
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Калин Митрев
Архив Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на съпруга на Ирина Бокова – Калин Митрев, който е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Преди дни британският в. „Гардиън“ писа, че Митрев е замесен в мащабна схема за пране на пари, свързана с Азербайджан. Според разследването Митрев е получил най-малко 425 хил. евро за частни консултации, които извършвал за азербайджанската компания „Авуар Ко“. Съпругът на Бокова е признал за наличието на парите, но е категоричен, че те са добити по легален начин чрез неговите консултантски услуги.

Проверката, назначена от Цацаров, ще се извърши от Софийската градска прокуратура.

„Според главния прокурор данните сочат за възможни две престъпления – данъчно престъпление и пране на пари”, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й прокуратурата ще снеме обяснения от всички лица, замесени в случая, за да се стигне максимално бързо до заключение има ли престъпление, какво е то и кой е неговият извършител.

„Гардиън”: Съпругът на Ирина Бокова е замесен в мащабна схема за пране на париРазследването на т.нар. „Азербайджанска пералня” разкрива, че между 2012 и 2014 г. са направени повече от 16 хил. плащания на стойност близо 2,9 млрд. долара за лобиране в Европа, купуване на луксозни стоки и пране на пари

На Националната агенция по приходите (НАП) ще бъде възложено да провери дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

На брифинг днес министърът на финансите Владислав Горанов каза, че според обясненията на Митрев той е получил плащанията преди да бъде назначен в ЕБВР, а върху тези доходи са платени данъци в България. Обясненията му съвпадат по време и периоди и правителството не вижда закононарушение, каза министърът.

Правителството ще изчака официална позиция на ръководството на ЕБВР по случая и не прибързва с реакцията, но и е в правомощията му да уволни съпруга на Бокова, тъй като не е служител на кабинета, а на ЕБВР.

Вчера Горанов каза, че „с внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от г-н Калин Митрев“.

Финансовият министър: Проверяваме данните за Калин Митрев, поискахме обясненияПравителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание в четвъртък, посочват от финансовото ведомство
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре