Гласуването за ВСС приключи
Резултатите не са ясни, защото бюлетините все още се обработват. Имената на всички съдии, които влизат в новия ВСС, ще са ясни тази вечер или утре сутринта. Ако се стигне до жребий, той ще бъде тази нощ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Избори за ВСС
Снимка: bTV

Съдиите определят днес на балотаж петима свои представители в новия Висш съдебен съвет (ВСС). Вчера на първия тур беше избран само един член на Съвета от съдийската квота.

Балотажът завърши в 18:00 ч. Резултатите обаче не са ясни, защото бюлетините все още се обработват. Имената на всички съдии, които влизат в новия ВСС, ще са ясни тази вечер или утре сутринта.

Избори за ВСС
Снимка: bTV

Днес своя глас дадоха 1920 съдии, а това означава доста висока избирателна активност – 85,79%.

Всички гласове, събрани вчера, бяха анулирани и днес състезанието започна от начало. Ако се стигне до жребий, той ще бъде тази нощ.

Цветинка Пашкунова
Снимка: bTV

Още в началото на балотажа с бюлетина гласува и единствената избрана вчера представителка на съдийската квота – Цветинка Пашкунова, съдия във Върховния касационен съд.

Цветинка Пашкунова е избрана за член на ВСС на първи турПредстои да се проведе повторно гласуване, тъй като не бяха избрани нужните шестима членове от квотата на съдиите

„В този колективен орган обстановката е доста по-различна. И точно защото е колективен орган и решенията се вземат по друг начин, понякога човек не успява да устои на влияние или е неориентиран и не знае как да вземе решение, изпитала съм го на гърба си“, коментира съдията в Софийския апелативен съд Нели Куцкова.

Нели Куцкова
Снимка: bTV
Висока избирателна активност при избора на членове на ВСС Чрез интернет своя глас са дали 1376 съдии

Своя глас дадоха и кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет.

„Може би трябва да накараме обществото да започне да вярва на съда. Трябва да се успокои работата на Висшия съдебен съвет, защото така наречените скандали не са между съдиите. Те се случват там“, коментира Севдалин Мавров, съдия във ВКС и кандидат.

Севдалин Мавров
Снимка: bTV

Имаше и съдии, които се притесняваха, че днес ще излезе нова форма на спряганите в последните дни листчета за вече избрани членове на ВСС.

Петко Петков
Снимка: bTV

„Виждаме, че колегите в много голяма част в крайна сметка не са се повлияли от имената в този списък и всеки е упражнил правото си на глас, както смята за добре“, каза съдията в СРС Петко Петков.

Съдиите избират своите шестима представители в новия ВССКандидатите са 27, а местата са шест

Някои допускаха, че ще има съдии, които ще посочат по едно – две имена и така, образно казано, ще дръпнат надолу колегите си, събрали вчера над 550 гласа.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре