ГКПП "Капитан Петко войвода" е затворен за преминаването на всички моторни превозни средства от 12.20  до 20.00 часа. Причината е протестът на гръцките земеделски производители.

По предварителна информация ГКПП-Илинден ще бъде затворен за всички МПС от 10 до 15 часа и от 17 до 22 часа. В междинните часове от 15 до 17 часа ще бъдат пропускани леки автомобили и автобуси. В 9 .00 часа бе затворен за движение и ГКПП- Ивайловград.

След дълги преговори снощи преминаването на превозни средства при Кулата беше възстановено. Представители на българските власти се договориха с гръцките фермери за прозорец, през който граничният пункт да бъде отворен - от 11.00 до 16.00 часа всеки ден.

От самото начало на блокадата на граничните пунктове с гръцката граница от протестиращи фермери сме предприели всички институционални действия, за да се справим с проблема, каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на външните работи Даниел Митов.

Изпратили сме две писма до Европейската комисия, вчера премиерът Бойко Борисов също е разговарял с членове на ЕК, а утре у нас пристига комисарят Димитрис Аврамопулос и ще обсъди отново тази тема, посочи Митов.

След проверка на казуса от ЕК ще се реши какви да са последствията за Гърция.

Вчера на границата освен министърът на транспорта Ивайло Московски са били и двама заместник-министри - на МВР и на МВнР, както и двама наши евродепутати. Всички те са били там, за да преговарят с гръцките фермери и за щастие се стигна до споразумение - първо беше пропусната цялата колона от чакащи камиони и беше договорен график за пропускането им - всеки ден от 11.00 до 15.00 часа, каза Митов.

Обстановката в Гърция остава изключително сложна, блокадите са не само по границите, а на цялата територия в страната. Освен това в петък там ще има национална стачка. Иска се два законопроекта да бъдат изтеглени, но това са вътрешни проблеми на Гърция, посочи Митов.

Ние искаме да не се пречи на нашите граждани, защото се блокира основна транспортна артерия и се нарушава правото на свободно движение на хора и стоки, добави министърът.