На 6 май почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква.

По времето на император Диоклетиан Св. Георги е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Православната църква чества паметта му на 23 април. Българската православна църква и народът го честват на 6 май и е официален държавен празник.

Снимка: bTV

Св. Георги е покровител на армията и военните. По този повод София и още няколко български града ще станат сцена на военни паради. В столицата още в 9:00 ч. патриарх Неофит ще отслужи празничен водосвет за освещаването на бойните ни знамена.

В 10:00 ч. започва големият парад в центъра на София, в който ще вземат участие над 1300 военослужещи с 35 военни машини и техника. На обед ще се извърши и тържествена смяна на караула пред Президентството.

Заради празникът са въведени и редица ограничения за движението на автомобили, за които може да се информирате на сайта на Столичната община.