ГЕРБ печели местния вот в Галиче. По предварителни данни за кандидата на управляваща партия Страхил Стоянов са гласували 497 избиратели, а за кандидата на БСП Веселин Тушинов – 470, предаде кореспондентът на bTV в региона. Право на глас имаха 1500 избиратели.

Избирателната активност е по-висока, отколкото на първия тур. Изборният ден беше белязан от напрежение и сигнали за нарушения и от двата щаба.

След приключване на броенето победителят беше посрещнат с ръкопляскания от своите симпатизанти.

„Бях в шок в първия момент, много се радвам, че за пръв път се кандидатирах и съм постигнал такъв резултат, според мен беше всичко спокойно, чисто и открито”, коментира Страхил Стоянов.

От БСП ще искат касиране на вота заради многото според тях изборни нарушения. Още в началото на изборния ден техният кандидат Веселин Тушинов качи клипове в социалната мрежа с избиратели, които по думите му не са от Галиче, но гласуват.

От ОИК отхвърлиха жалбата за гласували лица без право като неоснователна. „Kой откъде е влязъл, няма никакво значение. Тук важното е тези хора, които идват да упражнят правото си на глас, дали ги има в избирателните списъци”, заяви Цветелина Андровска, председател на ОИК – Бяла Слатина.

„Не приемаме вота, няма как да го приемем, при положение че има дописвани хора от други населени места, прокуратурата е сезирана и ще се изисква записът да се види кой отключи задния вход на училището и тези лица бяха допуснати да гласуват”, каза Тушинов.