ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция
Според партията със своето решение КС ще даде най-обективната правна експертиза и заключение
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    9
ГЕРБ пита КС за Истанбулската конвенция
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ поиска становището на Конституционния съд за съответствие на Истанбулската конвенция на българската конституция. Това съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Искането е подписано от 75 народни представители от ПГ на ГЕРБ. Вносителите са представили преписката за ратификация и по законопроекта за ратификация в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години с анализ и оценка на възможностите за прилагане на конвенцията в българското право.

Към питането са добавени също положителните и отрицателните становища, постъпили в НС.
Смятаме, че с това искане максимално и изчерпателно сме представили проекта пред конституционните съдии, коментира Кирилов, цитиран от БТА. По думите му КС със свое решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение.

БСП редактира въпроса за референдума за Истанбулската конвенцияОт ГЕРБ ще питат Конституционния съд дали конвенцията противоречи на Конституцията

Има две вероятни хипотези какво ще реши Конституционният съд, разясни председателят на правната комисия. Първата е, че конвенцията съответства на Конституцията, тоест е допустима за ратификация, а втората е, че противоречи на основите принципи на закона.

Данаил Кирилов уточни, че в момента депутатите са разделени в подкрепата на Истанбулската конвенция. Предварителните заявления по думите му сочели, че ако политически сили запазят позициите си, гласовете "за" и "против" са почти равни.

  • 4
    9
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре