От ГЕРБ отрекоха да има връзка между приети законодателни промени и предсрочното освобождаване на двама от "Наглите". 

Приетите от парламента изменения не променят предпоставките за настъпване или ненастъпване на предсрочното освобождаване, обясни на брифинг в парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той посочи, че става въпрос за промени в Закона за изтърпяване на наказанието и задържане под страна, внесени от правителството, чиято цел е била да се приложат в максимална степен изискванията към България на Европейския съд за правата на човека, на ЕС и ПАСЕ.

Основната промяна беше, че премахнахме формата "комисия", която да дава анонимно, колективно становище по въпроса настъпили ли са предпоставките за евентуална промяна в режима на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Вместо формата "комисия" персонализирахме отговорността, обясни Кирилов и посочи, че вече директорът и заместник-директорът на затвора, психологът и социалният работник дават лично становище и го подписват. Той отбеляза, че решението за предсрочно освобождаване винаги се е взимало от съда. В тази връзка дадохме допълнителни възможности по отношение на контрола на тези актове от страна на прокуратурата и на съда, добави Кирилов. 

Колегата му Димитър Лазаров обясни, че изтърпяващият наказание лишаване от свобода вече може сам да сезира съда, а не да се обърне с молба за предсрочно освобождаване към комисията. По думите му промените са направени с цел прозрачност, защото предишният режим е водел до внушения, че за някои молбите се придвижват, за други - не. Но българският съд е този, който взема решението дали да уважи молбата, дали да събере още доказателства по отношение на лицето, което моли, коментира още Лазаров. Той посочи, че в конкретния случай някои от становищата за предсрочно освобождаване са били отрицателни.

Бившият вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов попита дали съдията, произнесъл се за предсрочното освобождаване от затвора на двама от "Наглите", е изискал допълнителна информация от институциите за престъпленията на групата. Дори само от вестниците да беше се поинтересувал, щеше да събере достатъчно информация, коментира Цветанов.

Няма български гражданин в страната, който да не знае кои бяха тези от групата "Наглите", няма човек в държавата, дори и децата знаят, че тези хора отвлякоха 19 български граждани, за 13 от тях бяха събрани годни доказателства, за да бъдат признати за виновни, добави той. И в момента да се прави интерпретация, че някой друг носи отговорността или българският парламент, това е несъстоятелна теза, коментира Цветанов, цитиран от БТА.

Според него това, което сега може да се направи, е да се търси възможност между първо и второ четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс осъдени за тежки престъпления, когато бъдат предсрочно освободени, да бъдат на реален контрол с електронна гривна до изтичане на изпитателния срок.

Цветанов посочи, че ако бъде потвърдено решението на Софийския градски съд за освобождаване на двамата от "Наглите", институциите ще трябва да хвърлят допълнителен финансов ресурс, за да осъществяват оперативен контрол над тези лица.