От ГЕРБ поискаха проверка дали има пробив при работа с класифицирана информация в президентството.

Депутати от партията са сезирали вчера главния прокурор и председателите на ДАНС и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) да установят дали в администрацията на президента се спазва Законът за класифицираната информация, обявиха депутатите Антон Тодоров и Христо Гаджев.

Антон Тодоров
Снимка: БГНЕС

В секретна шифрограма от посолството ни във Вашингтон се забелязва името на Иво Христов, началника на кабинета на президента Румен Радев, който няма достъп по класифицирана информация, обясни той.

„Факт е, че Иво Христов няма достъп до квалифицирана информация, което се удостоверява с мое питане до ДКСИ и нейно потвърждение. Информирали сме вчера главния прокурор, председателя на ДАНС и председателя на ДКСИ дали има нарушаване на Закона за класифицираната информация”, посочи още Тодоров.  

„Става дума за една секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон, в която се забелязва на първо място като получател началникът на кабинета на президента Иво Христов. Документът е изпратен от Дирекция „Сигурност“ на МВнР до министри, зам.-министри, министъра на отбраната, но на първо място фигурира началникът на кабинета на Радев. Шифрограмата е от 26 февруари 2017 г. и се отнася до проведени разговори на посланик Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребителите F-16“, обясни депутатът от ГЕРБ.

„Поискали сме органите, предвид и на особено чувствителната тема – разговорите с корпорацията производител, да установят дали един човек, отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел този секретен документ и дали не можем да предположим, че в някаква посока е изтекла информация по тази изключително чувствителна тема”, подчерта Антон Тодоров.

„Не знаем дали това е единственият такъв документ, изпращан с гриф до началника на кабинета на президента, но проблемът е в двете хипотези, които възникват. Или документите са четени и съответно има пробив в сигурността на информацията в президентството, или имаме неинформиран президент, т.е. до него тези документи не са стигнали”, добави Гаджев.