ГЕРБ очевидно не желаят да работят с наследения от кабинета „Орешарски” главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това става ясно от внесените в парламента промени в Закона за МВР от бившия вътрешен министър Цветанов и група депутати.

В началото на юли, около месец преди правителството на БСП и ДПС да подаде оставка, то бетонира Лазаров на поста за период от пет години. Кабинетът на Орешарски промени така Закона за МВР, че единствената възможност Лазаров да бъде сменен минава през неговото лично съгласие, смърт или установяване на конфликт на интереси, или несъвместимост с изискванията за заемане на длъжността.

Последният вариант на новите управляващи е да се промени законът – нещо, което ГЕРБ анонсираха още тогава и към което пристъпват сега. (Тук няма да правим анализ по темата, защо при всяко ново правителство първите законодателни промени са свързани с МВР и службите за сигурност)

Реформата на кабинета на Орешарски и в частност на вътрешния му министър Цветлин Йовчев предвиждаше главният секретар да бъде предлаган от министъра с решение на правителството, а не както бе преди това – с указ на президента. Разписан бе и негов мандат за срок от 5 години.

В момента в ръцете на главния секретар на МВР е съсредоточена цялата оперативна власт в министерството, включително и правомощието да уволнява и назначава шефовете на полицейските дирекции.

От работата на Лазаров „дискретно” недоволство изразяваше редовно служебният вътрешен министър Йордан Бакалов, който лаконично казваше, че с главния секретар работят „по закон”.

Снимка: БГНЕС


Лазаров бе многократно критикуван по редица параграфи от ГЕРБ и Цветан Цветанов включително и за резила на  МВР в операцията „Лясковец”, която завърши със смъртен случай.

Също вчера вътрешният министър Веселин Вучков назначи директора на полицията в Бургас Георги Костов за заместник-главен на Лазаров.

Костов работи в системата на МВР от 1993 г., като е заемал последователно различни длъжности – от разузнавач в 9-о районно полицейско управление в София до ръководител на ОДМВР – Бургас, съобщиха от МВР. От 1998 г. е началник група „Тежки престъпления”, между 2009 и 2010 г. е оглавявал сектор „Криминална полиция” в Девето РУ - София, а през 2011 г. става началник на ОДМВР – Благоевград. Заема директорския пост в бургаската полиция от август тази година.

„Прецених внимателно няколко професионални биографии и се спрях на него”, каза Вучков. Това му изявление донякъде издава, че Костов може да стане титуляр при гласуването на промените в закона.

В предлаганите от ГЕРБ промени в Закона за МВР е записано, че главният секретар трябва да притежава 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност.

Коженият шлифер е "запазена марка" на главните секретари


Светлозар Лазаров има 10 години професионален стаж, но не е бил на старша ръководна длъжност достатъчно време.

Освен това със закона се променя и начинът, по който главният секретар ще се назначава. ГЕРБ отново връщат това правомощие на президента, който ще трябва да издава след предложение от Министерски съвет. Същото се предвижда да е и положението при избора на шеф на ДАНС.