ГЕРБ настоя за незабавно изслушване на единствения кандидат за главен съдебен инспектор на инспектората към Висшия съдебен инспектор (ВСС) съдия Веселина Тенева, съобщи пресцентърът на партията. Повод за тази реакция е станала среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на РЗС Яне Янев.

Янев представил "уличаващи документи и данни" за съдия Тенева, които според Борисов трябвало да бъдат проверени преди Народното събрание да гласува кандидатурата ѝ. Тенева трябва да бъде изслушана от правната комисия в парламента на 26 февруари.

Веселина Тенева беше номинирана за поста от БСП и ДПС след набързо приети правила за избора ѝ. От ГЕРБ не предложиха друга кандидатура.

По-късно днес зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) и шефът на правната комисия Четин Казак (ДПС) са внесли днес предложение за прекратяване на процедурата за избор на главен съдебен инспектор, предаде "Дневник". Проекторешението е и първа точка в седмичната програма на парламента в сряда.

"Когато днес Манолова и Казак разбраха, че не могат да разчитат на гласовете на ГЕРБ за избора на Тенева, побързаха да оттеглят кандидатурата, която бяха внесли" - това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук.

"Явно като са прочели прессъобщението от ГЕРБ, че имаме съмнения към кандидатурата на съдия Тенева и много въпроси към нея, Мая Манолова и Четин Казак са побързали да се предпазят от поредното грешно кадрово назначение. Не очаквам, че са се засрамили от непрозрачната процедура, от това, че спуснаха само един кандидат и че не се съгласиха да удължат срока за номинации, за да има повече кандидати и конкуренция за избор на главен съдебен инспектор", пише Борисов.