България 2005 – 2006 г. беше най-бедната, сигурно е била квалифицирана и като най-корумпираната страна, но във всеки случай беше по-малко бедна и по-малко корумпирана от България 2017 г. Това коментира третият демократично избран президент на България Георги Първанов в интервю за предаването „120 минути“.

„Тогава имаше държавници с характер. Давал съм пример с премиера Симеон Сакскобургготски, на когото не посланик, министър-председател или президент трудно можеше да му направи бележка от типа на тези, които днес ежедневно отправят посланиците“, каза той.

Ако бедността и корупцията днес трябва да се гледат като оценка за политиците, които управляваха тогава, тя трябва да е персонална, в зависимост от това кой с какво се е занимавал. В крайна сметка ключът към решаването на проблема с бедността, а може би в някаква степен и с корупцията, е развитието на икономиката. Това, което аз съм правил, е да осигурявам икономизирана външна политика. Така виждам ролята на президента. Президентът не може да поеме отговорността за нещо, което е вършил един или друг министър или премиер, каза Първанов.

По повод предложението му България да покани руския президент Владимир Путин за 3 март той коментира, че Путин не е идвал от около 10 години, т.е. от толкова време нямаме контакт на толкова високо ниво. „Може би няма защо да се бърза, Путин може да дойде след 10 – 20 години“, иронизира гостът.

Снимка: bTV

За първата си среща с руския държавен глава той разказа, че първият въпрос, който Путин му задал, бил неудобен – защо България е продала оръжие на Грузия. „С това неудобните въпроси приключиха. Всъщност имаше и други, които аз поставих, например за техните претенции към „Булгартабак“. В един период Русия имаше претенции по силата на репарациите след Втората световна война за част от собствеността върху „Булгартабак“. Путин реши този въпрос на минутата, както след време реши почти незабавно въпроса с руския дълг към България – той беше около 35 млн. долара. Изобщо, когато има климат, се решават бързо и трайно проблемите“.

Запитан дали прекрояването на границите при анексирането на Крим от Русия не създава опасен прецедент, той каза: „Всичко е възможно, затова трябва да има друг климат, затова трябва да се върнат Европейският съюз и НАТО към онзи диалог, който имаха с Русия, примерно, през 2010 г. Имаше климат, винаги американският и руският президент можеха да вдигнат телефоните и да се разберат, ако възникне някакво недоразумение. Сега нещата изглеждат по-различно. И затова ще сме свидетели на всякакви огнища на напрежение, които се разрастват, включително и от юг. Виждаме как ни залива мигрантската вълна, но някой трябва да се запита откъде пък тръгна всичко това“.

Първанов не определи участието на АБВ в правителството на Бойко Борисов като грешка. „Ако не бяхме ние, като някакъв скрепяващ коалицията елемент, може би нещата нямаше да се получат в този вид и да се върви на нови избори. Но това е само хипотеза. Ние влязохме позитивно. Благодарение на нас се направи една програма за управление, която беше доста добра, доста убедителна, работеща. В един момент тази програма беше забравена. Борисов упорито отказваше да смени слабите, некадърните министри, защото са коалиционни партньори, даже някои от тях – лидери. Това е една зависимост, която блокира работата на този кабинет“.

Снимка: bTV

За коментарите на Иван Костов, че не иска името му да бъде споменато в контекста на оттеглилите се от политиката знакови имена от десницата, политическия център и левицата Първанов каза, че хората знаят кой е рушил и кой е съграждал. „На тях май само мавзолят им се опъна“.

Българската политика има две тенденции. Едната е дететоянуарската – разрушителната, когато за малко не бутнаха и парламента. Другата е 4 февруари – на политиката на съгласието, разбирателството, на консенсуса, добави Първанов.

За идеята на Борисов за ревизия на прехода той каза, че още преди него е развил тезата за отварянето на икономическите досиета, „което е трудна работа, защото много от следите са заличени. Но едно ново управление би трябвало да може да извади на показ най-скандалните сделки, най-грубите кражби в българската икономика, да ги анализира граждански и в крайна сметка да се тръгне, ако има престъпление, към прокуратурата и съда“.

По думите му у нас бизнес се прави трудно, както „трудно се прави почтена политика и почтена непоръчкова журналистика“.

Първанов посъветва президента Румен Радев да възроди отношенията с Русия и отношенията на Балканите, „защото те са замрели“. „Изобщо, да води една много по-активна политика, която да е икономизирана, от която българският бизнес да печели“. Нека да има характера и волята, дори когато му предлагат едно или друго решение, той да налага своята позиция“.

Вижте цялото интервю във видеото: