Алпинистът Боян Петров и екологът Андрей Ковачев бяха блъснати от автомобил в Кресненското дефиле, докато проучвали варианти за трасето на лот 3.2 на магистрала „Струма”, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Петров е с опасност за живота. Той е с черепно-мозъчна травма, белодробна контузия и фрактури на ребрата, на апаратна вентилация е и не е контактен. Ковачев е с мозъчен оток, но контактен, макар да няма спомен за случилото се.

Първоначалната информация бе, че са ранени двама работници от пътно-поддържаща фирма.

Снимка: БГНЕС

Петров и Ковачев бяха настанени в реанимацията на болницата в Благоевград в стабилно състояние, а след това бяха транспортирани в реанимацията на Военномедицинска академия в София.

Двамата са проучвали района заради множеството блъснати диви животни на пътя.

Според свидетел те са били вдясно от пътното платно със светлоотразителни жилетки и с гръб към движението. 27-годишна жена, управляваща ауди с румънска регистрация, не успяла да вземе завоя заради несъобразена скорост, изляла от пътното платно и ги връхлетяла.

В колата е пътувало и дете.

Жената е задържана за 24 часа, няма данни да е употребила алкохол.

Снимка: БГНЕС

Инцидентът стана около 11:20 ч. в района на Османска чешма на входа на дефилето.

Заради произшествието дясната лента в посока Кресна беше отцепена.

Движението се регулира от пътни полицаи и се извършва само в едната лента.

Вижте повече във видеото:

Точно преди 30 дни (на 25 юли – б.р.) Боян Петров стъпи на деветия по височина връх в света – Нанга Парбат (8126 м) в Хималаите.

Нанга Парбат, известен още с прозвището Голата планина, е третият осемхилядник, който Петров изкачи от началото на 2016 г., след като по-рано през годината кракът му стъпи на Анапурна (8091 м) и Макалу (8485 м).

Боян Петров е покорил осем от най-опасните върхове на планетата с височина над 8000 м. През 2015 г. зоологът от Националния природонаучен музей развя трибагреника на Манаслу (8485 м), а първият си „гросмайсторски” връх над 8000 м той изкачи през 2009 г.

От 16 години насам алпинистът контролира заболяването си от диабет тип 1, като не се отказва от страстта си към върховете, въпреки че е принуден да използва инсулин.

През 2013 г. Боян Петров катастрофира тежко с мотор в София.

Вследствие инцидента дясната му подбедрица беше счупена на две места. След 3-часова операция в института „Н.Й. Пирогов” му беше поставена 25-сантиметрова планка от титан, както и 12 болта. Те останаха в крака му в продължение на година и половина. През това време той покори три осемхилядника.

Андрей Ковачев е биолог и природозащитник. Той е учредител и инициатор на коалиция „За да остане природа в България” и съучредител на партия „Зелените”.

От 1992 г. е в Сдружение за дива природа „Балкани”, с които организира множество акции и кампании. Участва активно от самото начало на кампанията за Иракли, кампаниите за каскада Горна Арда, за Странджа, за Витоша, Рила, Пирин.

От 2004 г. работи за изграждането на мрежата НАТУРА 2000 в Югозападна и Северозападна България и участва активно във всички кампании за защита на природата и зоните от НАТУРА 2000, припомнят BulgarianGreens.org.