Ако парламентарните избори бяха сега, ГЕРБ би спечелил със значителна преднинап ред всички останали конкуренти, тъй като увеличава подкрепата си, достигайки до 24,5 от общия брой избиратели в страната.

БСП бележи спад в електоралната подкрепа, която стига до малко над 8% от общия брой избиратели с много Близки позиции след това ДПС и РБ. Това заяви в предаването „Тази сутрин” Геновева Петрова, изпълнителен директор на Алфа рисърч.

ГЕРБ и РБ са единствените, които бележат по-съществен ръст в електоралната подкрепа след изминалите избори.

Един от важните резултати е, че ореолът, който ДПС имаше за винаги силната партия, за винаги печелившата партия след всички избори, всъщност вече не е факт. Тя е една от партиите, за която най-голяма част от хората твърдят, че не просто не е увеличила, а е загубила и намалила част от своето влияние.

АБВ също подобрява позиции - 3,5 на сто от общия брой избиратели, в една евентуална електорална ситуация означава място в парламента, т.е. това е партия, която би останала в Народното събрание, за разлика от „Атака”, която много силно ерозира и, ако сега има парламентарни избори, тя няма да бъде част от следващия парламент, каза още Геновева Петрова.

Доверието към лидерите е и отражението на доверието към самите партии

Бойко Борисов към момента е единственият лидер, който се ползва не просто с одобрение, а с нарастващо одобрение. Това са 15 поредни месеца с покачване на доверието.

Първанов също покачва доверието. Той традиционно стои на челото на лидерите, които се ползват с доверие.

Каракачанов не е изненада, измерванията на доверието отрежда една съществена подкрепа за Красимир Каракачанов.

Нито ГЕРБ нито, нито коалиционните партньори в управлението са дали заявка за предсрочни избори, нито в обществото има подобни очаквания, заяви Геновева Петрова.