Не мисля, че водещите на новини са роботи и не трябва да показват емоция, за зрителя мисля, че е много по-симпатично, ако види, че се вълнуваш. Това коментира в студиото на „120 минути” главният редактор на bTV Новините Гена Трайкова, която зрителите познават и като дългогодишен водещ на централната емисия – още от старта на телевизията преди 16 години.

„Това не е кино, това е истинска история… Ние разказваме истински истории, в тях хора страдат, не може да сме безразлични към това”, категорична беше тя и даде пример със силен репортаж от първата среща на нашите медици в Либия и техните роднини, след който трябвало да прочете текст за мъченията в затворите на Джамахирията: „Не можах”.

Гена Трайкова е на мнение, че не бива да бъдеш първи на всяка цена: „Ако просто искаш да си първи просто за да маркираш, че си бил такъв, зрителят рано или късно ще установи, че това не е подплатено с всички средства”.

Добра новина ли е лошата новина? „Случват се положителни неща и смятам, че им отделяме внимание. Смятам, че ние сме огледало, отражение на всичко това, което се случва в света, в който живеем. Не бихме могли да влияем на оттенъците или на контраста”, смята Трайкова.

Дни след 16-ия рожден ден на bTV Новините, тя е убедена, че всичките големи истории, разказани от репортерите на телевизията, са се получили заради уникалната комбинация от професионализъм, силна индивидуалност и умение за работа в екип. Затова и младите журналисти „трябва да се придържат към мечтата си, това е най-хубавата професия, възможност да се срещаш всеки ден с различни хора, сам да свързваш в пъзел историите, които искаш да разкажеш, възможност по този начин да променяш човешки съдби”.

Какво е да си пред камерата, а след това да минеш зад кадър и коя е мечтаната първа новина – вижте във видеото!