Военната прокуратура в София предаде на съд ген. Шивиков заради злоупотреба със служебно положение, информираха от прокуратурата.

Шивиков е обвинен, че като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, 13 пъти, злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта си.

Деянието е извършвано системно от началник към подчинени, като бригаден генерал Шивиков е действал с цел да набави за себе си и за Анелия Георгиева Гергова-Шивикова, община Карлово, община Клисура, община Калофер и Сдружение "Ловно-рибарско дружество" в Карлово имотна облага, на обща стойност 65 595,37 лева и да причини другиму вреда. От деянието са настъпили тежки последици.

Прокуратурата твърди, че са настъпили и имуществени последици на обща стойност 43 729,95 лева за Командването на Сухопътните войски.

Допуснати са отклонения в ежедневния ритъм на дейността на бригадата, намалена е бойната й готовност, нарушено е разпределението на служебното време на военнослужещите от състава й и още редица други нарушения.

На Димитър Шивиков е наложена парична гаранция 1000 лева. Предстои Военният съд в Пловдив да насрочи разглеждането на делото.