Изтребителната ни авиация беше напълно приземена. Това каза бившият командир на Военновъздушните сили на България о.з. генерал-майор Румен Радев по време на пресконференция във връзка с мотивите си за напускане редовете на Българската армия.

Тръгнах си от Българската армия, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза, каза генералът.

По думите му министър Ненчев не е отговорил на писмата и рапортите му. Според ген. Радев министър Ненчев се отнася с неглижиране към важни проблеми на националната сигурност, за които ген. Радев алармира остро 2 години.

„През тези две години изтребителната авиация можеше да бъде спасена и да не стигаме до крайно рискови решения, каквито са в момента“, посочи ген. Радев. 

Очаква се днес военният министър Николай Ненчев да обясни какво се е случило между него и ген. Румен Радев след като последният го обвини в лъжа, че той бил срещу еърполисинга. Радев заяви, че винаги е бил "за" такава практика, но да не поемаме ние разходите на чуждите партньори, предаде репортер на bTV.

В рапорта си за напускане, който показа, Радев посочва, че мотивът му е свързан с концепция за реализиране на съвместно изпълнение на мисията по контрол и охрана на въздушното ни пространство в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО, с активни средства на други страни членки на алианса, утвърдена от министъра на отбраната през февруари т.г.

По думите му въпреки негов писмен отказ да съгласува документа, и въпреки открито изразявана позиция на съветите по отбрана, тя е била утвърдена от министъра и изпратена в Националното военно представителство на България в Съюзното командване по операциите на НАТО, а реализацията й вече е в ход с пристигнала експертна група от съюзна държава през юли т.г. за опознаване на летище "Граф Игнатиево" и изпращането от нейна страна на техническо споразумение към МО с финансови и технически параметри за започване на съвместно дежурство от началото на септември.

„Продължавам да считам, че тази концепция е неизгоден и унизителен за българските ВВС и за България документ, поради това че с него се обявява, че България по подобие на прибалтийските републики, които нямат собствена авиация, кани авиационни формирования на съюзнически държави да носят еърполисинг срещу солидно заплащане. Аз взех решение, че няма как да остана повече на позицията, която заемам – командир на българските военновъздушни сили. Аз няма как да отида при моите хора и да ги погледна в очите. Тръгнах си от българската армия, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза".

След повече от час изявление от страна на ген. Радев той каза, че няма да отговаря на политически въпроси към момента и ще отговаря на президентски въпроси тогава, когато бъде издигнат. Въпреки това имаше представители на БСП в залата и игра на думи. Ген. Радев е летец и каза, че, ако не е готов, никога не излита, но, ако се налага, е готов да излети.

Във връзка със състоянието на ВВС ген. Румен Радев посочи, без да конкретизира броя, поради класифицираната информация, че за последните две години, освен договора с Полша, няма никакви други договори, доставки и ремонти, от каквито има крещяща нужда.

В резултат изтребителната авиация беше напълно приземена - и през пролетта на миналата година, и през пролетта на тази, посочи той.

Радев подчерта, че в момента, съгласно техническата документация за експлоатация на МиГ-29, няма нито един изправен самолет. Той направи разграничението между летящи и изправни самолети, като посочи, че първите са такива единствено по инициатива на българските ВВС - с поетите риск и отговорност за удължаване на техническия ресурс сами, без това да е тяхна работа.

В края на годината едва ли ще има още десет самолета, прогнозира Радев. Сред причините да се стигне до това състояние на бойната ни авиация според него са "некомпетентност на ръководството на МО, гарнирано с неглижиране на военната експертиза".

Трайно решение може да има само с доставката на нов самолет, отново припомни позицията си Радев, който отчете работата на правителството и министъра за реалното придвижване на този проект, но добави, че има закъснение.

Той заяви, че е бил последователен в позициите си и е поставял на първо място интересите на българските ВВС, загърбвайки своите лични интереси. Радев отхвърли упреците срещу него за политически мотиви. 

Още от изказването на ген. Румен Радев вижте във видеото: