Още през 2004 година българското разузнаване е получило информация от мощна партньорска служба, че България вече не е разглеждана само като потенциален обект на терористични актове, а е определена като държава, в която да бъдат извършвани такива. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Той допълни, че това е било заради мекия режим на охрана, заради участието ни в различни операции по света - в Афганистан, в Ирак, заради това, че България е член на ЕС и НАТО.

„Всичко това е една война, която се води срещу цивилизования свят. От тази гледна точка България не бива да бъде спокойна и да се счита за единствено островче на стабилност и спокойствие”.

Засега оставаме малко в страни и това е поради обстоятелствата, че не взимаме активно участие в събитията, които се развиват в Близкия Изток, заяви още бившият директор на НРС.

„Но България има друго участие - български фирми търгуват с оръжие, което попада в размирните райони на Близкия Изток и може да послужи като един повод за извършване на такъв акт. Не сме абсолютно защитени".

Принципно е положението, че това, което се случва в двора на съседите, не може да се прехвърли в нашия двор. Трябва да вярваме на нашите службите, че засега няма конкретна информация за заплахи от терористичен акт, категоричен е генералът.

„Когато бях директор на разузнаването, получавахме информация, че на територията на България и на други сходни страни като Румъния, Унгария, които бяха определяни като държави с мек режим на охрана, мек контраразузнавателен режим, ще бъдат извършвани терористични актове”, каза ген. Кирчо Киров.

По отношение на терористичния акт на летището в Истанбул, ген. Киров каза, че катализатор за ускоряването на извършването на атентата може да е било затоплянето на отношенията между Путин и Ердоган, между Турция и Русия, както и отвоюването на известна територия на територията на Сирия, която прекъсва връзките и  възможностите на структурите на ИДИЛ за получаване на подкрепа от територията на Турция.

Според него информацията на турските разузнавателни служби е свършила своята работа. По думите на ген. Киров има сходства в начина на действие между атентата в Турция и тези в Белгия. Това го кара да мисли, че става дума за действия от страна на „Ислямска държава”.

Щастие в нещастието е, че действията на терористите са се ограничили само във външния периметър на летището, което е най-възможната част за проникване на хора и не са успели да влязат във вътрешната част. Сигурен съм че турските колеги ще търсят своите пропуски, каза още ген. Киров.

Изключително трудно е на такива високо посещаеми обекти като летищата да се приложат толкова крути и силни ограничителни мерки за контрол, да се слагат съответните рамки още на входа на летищата, защото това би затруднило изключително човекопотока и нормалния трафик на летателната дейност. Мерките биха могли да бъдат от по-друг характер – наличие на повече полиция, наличие на възможности за физически контрол, повече камери. Нашето летище е един от примерите в това отношение за различните мерки за контрол, допълни бившият шеф на разузнаването.