Газта в бутилки за битови нужди ще поскъпне заради облагането с акциз от догодина. За това предупредиха от Асоциацията на производителите и потребителите на бутилирана газ.

Ако сега една от най-разпространените бутилки от 10 килограма струва около 24 лева, то с готвените промени цената й ще скочи с 4 лева, изчислиха от асоциацията. За семейството на Добринка, която отглежда и малко дете у дома, това не е добра новина. Тя използва предимно газ, за да готви, тъй като според нея пести време и излиза по-евтино:

„Мислех, че съм намерила алтернативен вариант наистина за по-евтино, за да не ползвам ток - сега няма да се откажа с новото поскъпване, но ще се отрази на семейния бюджет, което не е добре”, коментира Добринка Иванова.

Част от ресторантьорския бизнес също казва, че ще пострада от чаканото увеличение. Често ресторантите ползват втечнен газ за приготвянето на храната. В един от ресторантите месечно се купуват поне 50 бутилки. Ако за тях трябва да се плати повече, това ще промени и цените в менюто:

„Това увеличение на газта ще ни принуди да вдигнем цените с 10% нагоре”, казва управителката не ресторанта Диана Джерманова.

А от асоциацията казват, че ако отпадне и забраната потребителите да пълнят бутилки сами на бензиностанциите това може да повлияе и на безопасността:

„Притесненията ни са относно контрола - значи към момента контролът е над малък брой оператори, които отговарят на изисквания и въпреки това има инциденти и това ни води на мисълта, че те биха се увеличили”, обясни Георги Пампурин, от Асоциацията на производителите и разпространителите на бутилиран пропан-бутан.

От бранша предвиждат заради промените и загуба на работни места. В момента в сектора са заети около 1000 души.