Гърция подкрепя България за присъединяване към Шенгенското пространство, това стана ясно при разговора на президента Румен Радев с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос.

Това е първото официално посещение на българския държавен глава в региона.

Снимка: bTV

Акцентите в разговора между двамата са били европейската интеграция на Западните Балкани, миграцията, борбата с тероризма.

Гърция ни подкрепя за присъединяване към Шенген, защото смята, че е справедливо, заради общите ни проблеми с мигрантския натиск и като външна граница на Европейския съюз.

„Съществува един висящ въпрос – присъединяването на България към Шенгенското пространство – нещо, което ние подкрепяме с всички сили, защото смятаме, че действително така трябва да бъде и ще бъде“, каза Павлопулос.

Засега българското присъединяване се блокира от Холандия, въпреки че сме изпълнили техническите критерии.

„Усилията срещу мигрантския натиск и за борбата с тероризма, както и засиленото сътрудничество между въоръжените сили на България и Гърция са сред основните фактори за гарантиране на сигурността в нашия регион, наситен с напрежение“, каза Радев.

Снимка: bTV

По отношение на интеграцията на Западните Балкани трябва да се спазва принципът на добросъседството и уважение на културно-историческото наследство в региона, съгласиха се двамата държавни глави.

Коментарът е в контекста на усилията на новото македонско правителство да постигне подобряване на отношенията със съседите.

„Европейскита перспектива на тези държави зависи от зачитането на международното право“, каза Павлопулос.

Важна част от разговорите бяха и проектът за транспортна и енергийна свързаност и завършването на газовия интерконектор в срок.

Това е начин да се диверсифицират пътищата и източниците на енергийни доставки за Централна и Източна Европа, подчерта Радев.

Вижте какво още каза президентът на своя гръцки колега:

Гърция е на пето място по инвестиции в България. В последната година стокооборотът между двете държави е близо 3 млрд. евро.