Издирването на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново" се подновява на 1 август - 17-ят ден откакто са в неизвестност.

Спасителните екипи в рудник „Ораново” успяха да пробият отвор, чрез който достигнаха до така наречената галерия А. Това стана между 3.30 и 4 часа през нощта, съобщи за bTV управителят на мината Валери Манов.

В галерията се очакваше да бъдат намерени двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров, които вече 16-и ден са в неизвестност под земята. За съжаление обаче, след пробива на отвора, екипите са установили, че галерия А също е запълнена с глина.

Така до този момент миньорите не са открити. Оттук нататък предстои укрепване на пробива в галерията, за да може спасителните екипи да разчистят глината. Предполага се, че новото пространство, което трябва да бъде разчистено, е 10-15 метра. След укрепването работата по издирването ще продължи и през нощта.

На практика затрупаните преди повече от 2 седмици миньори могат да са на всеки метър от новия тунел. „Надяваме се да ги открием в това пространство, в което предполага че са”, каза още Манов.