„Галъп”: По-високите тол такси за тирове са справедливи
Тежкотоварният трафик се мисли като сериозен проблем от страна на пълнолетните българи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    2
Тол такси
Снимка: btvnovinite.bg

Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа.  Този извод са направили социолозите от „Галъп интернешънъл“ след проучване, възложено от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

Три четвърти от българите твърдят, че са чували за новата система за таксуване по пътищата. Закономерно сред тях личат повече хора с високо образование. 61% още не я намират за съвсем ясна.  

Запознати със спецификата на новата система, която включва по-високи такси за тежкотоварните превози, 63% намират този принцип за справедлив, а 32% - за несправедлив.

2111442039.png
Снимка: Галъп интернешънъл

Останалите се колебаят. 

В допълнение 83% се съгласяват с твърдението, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат повече, а мнозинството от 73% са готови да подкрепят дори въвеждане на такси за тирове и извън магистралите. Всичко това означава, че тежкотоварният трафик се мисли като сериозен проблем от страна на пълнолетните българи. 

Тол системата ще обхване 80% от пътищата у нас, много от тях обаче не са първокласниПо магистралата в Сърбия се плаща 70 евро, в Унгария 84 евро, в Словакия 110 евро, в Австрия 115 евро

В същото време обаче, живо е опасението, че евентуално поскъпване на преминаването на тежкотоварни МПС по магистралите и останалите пътища ще доведе до трудности в бизнеса и до оскъпяване на превозите.

2111442040.png
Снимка: Галъп интернешънъл

Мнозинство от 59% се съгласяват, че новата система ще затрудни бизнеса на превозвачите, а 73% се опасяват от поскъпване на превозите. Данните показват обичайните опасения при въвеждането на нови мерки и политики. Най-устойчивото сред тях очаквано е опасението от корупция – затова и твърдението „Новата система ще ограничи корупцията“ не среща еднозначен обществен отговор и равни дялове от по 47% се съгласяват, или отхвърлят. 

Държавно предприятие ще изгради тол системата у нас (ОБЗОР)Прогнозната цена е 200 млн. лв., а очаквания приход 1 млрд. лв. на година

Опасенията от корупция са до голяма степен и инерционни и се отнасят към всички обществени сфери у нас. 

2111442041.png
Снимка: Галъп интернешънъл

Въпреки всичко, въвеждането на системата се смята за приближаване до европейския образец (73% са съгласни), а 66% вярват, че ще се повиши събираемостта на глобите.

2111442042.png
Снимка: Галъп интернешънъл

Запитаните са далече от експертиза по поставените въпроси, но мнозинство от 60% възприема идеята, че парите от новата система за таксуване по пътищата трябва да се дават приоритетно за довършване на магистралите.

2111442043.png
Снимка: Галъп интернешънъл

Това се дължи и на акцента върху магистралите, който се поставя в управленската философия в последните няколко мандата.

  • 1
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре