"Галъп": Над 1,3 млн. българи са почивали на морето ни, 500 хил. тепърва ще отидат
В огромното си мнозинство българските граждани искат спазване на правилата по Черноморието и в курортите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
обзор, пясък
Снимка: btvnovinite.bg

Българското Черноморие остава предпочитана дестинация за лятна почивка за гражданите на страната и през това лято. Вече над 1,3 млн. пълнолетни българи са почивали на морето ни, а още на 500 хил. им предстои да го посетят.

Това показват данните от телефонен сондаж възложен, финансиран и проведен от "Галъп интернешънъл".

В проучването 37 на сто заявяват, че са били на лятна почивка - това означава около 2 милиона души. 68% твърдят, че са избрали българското Черноморие или над 1,3 млн. Ако в сметката се прибавят и децата, то това означава, че близо половината от населението на страната ни е било или ще бъде на нашето Черноморие през този сезон, се посочва в анализа.

Българинът харчи за почивка средно по 320 лв. на човекСредно за ЕС показателят за ваканционните харчове е 320 евро на човек

С най-голям дял са младите до 30-годишна възраст и жителите на София. Това означава също, че спрямо очаквания брой туристи през летния сезон, повече от половината са наши сънародници. В България българският турист остава доминиращ, категорични са социолозите.

В чужбина през това лято към настоящия момент са почивали около 350 хил. българи. Още близо толкова тепърва ще отидат на почивка извън страната, показват данни от сондажа, като анализаторите коментират, че очевидно по-евтините условия за началото на есента са особено привлекателни, а също така предпочитаният по-прохладен климат през ранната есен вероятно оказва влияние.

56% от българите не могат да си позволят лятна почивкаВ разгара на сезона ваканция за седмица у нас излиза в най-добрия случай около 650 лева

Други 700 хил. пълнолетни българи са почивали или им предстои да почиват на други места в страната извън Черноморието.

Като цяло над 60% от българите са почивали или ще почиват извън мястото, където живеят, през това лято.

На море: У нас или в Гърция?Къде семейната почивка излиза по-евтино, проверяват Лора Стаматис и Ирина Жерева

Дейността на Министерството на туризма се одобрява от малко над 50 на сто от пълнолетните граждани, а близо една трета са по-скоро критично настроени. Същевременно контролът по плажовете от страна на министерството среща подкрепата на над 80 на сто от интервюираните.

В огромното си мнозинство българските граждани искат спазване на правилата по Черноморието и в курортите и поддържане на реда от страна на държавните и общинските органи, се коментира в анализа. Изключение, но само до известна степен, в това отношение са младите хора до 30-годишна възраст, но дори и сред тази възрастова група като цяло преобладава подкрепата за повече ред в туризма у нас.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре