Изследване на "Галъп интернешънъл", показва кои партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес. За ГЕРБ твърдят, че биха гласували 20,3% от имащите право на глас, за БСП – 18,4 на сто, за Обединените патриоти – малко над 10%.

За ДПС вота си биха дали 6,3% от избирателите, за партия на Веселин Марешки 5,2 на сто, а за Реформаторския блок - 3,3%.

Тези 6 формации биха попаднали в Народното събрание днес.

Според проучването преднината на ГЕРБ е намаляла, инерцията на патриотите и Марешки остава видима, а влизането на Реформаторите може да се гарантира при сериозна кампания.

Социолозите уточняват, че процентната бариера за влизане в парламента е изчислена на база гласували, а не на база имащи право на глас.

И още данни за нагласите на избирателите.

ДСБ и АБВ имат по 1,4 на сто подкрепа. Малко над един процент е очакваната подкрепа за БДЦ.

"Движение 21" на Татяна Дончева биха подкрепили около 1% от избирателите, а по-малко от процент биха гласували за ДОСТ, "Зелените" и "Глас народен".

Една пета от анкетираните казват, че няма да гласуват.

Социолозите са провели и експериментален тест на нагласите на българите за потенциала на няколко политически проекта.

Партия на Слави Трифонов би получила подкрепа от 12%, проект на лидера на ДСБ Радан Кънев – 1,5%, а движението на бившия правосъден министър Христо Иванов - "Да, България", което ще се учреди през януари, събира симпатиите на около 1% от гласуващите.

Според "Галъп" жизнеността на тези проекти ще зависи най-вече от успеха на кампаниите им и от коалиционната им политика.