„Галъп“: 72% от българите смятат случващото се около ЧЕЗ за ненормално и неприемливо
Мнозинството от анкетираните смятат, че държавата трябва да изкупи дяловете на дружеството у нас
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    3
ЧЕЗ и Инерком
Снимка: btvnovinite.bg

Огромната част от българите са против случващото се с ЧЕЗ, не възприемат добре действията на властта до този момент и искат по-ефективна намеса на държавата, показва експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“.

93% от запитаните твърдят, че са чули за скандала, а 72% от тях намират идеята за тази сделка за ненормална и неприемлива. Само 16% намират случващото се за нормално и приемливо. Останалите не могат да преценят.

Галъп
Снимка: Галъп интернешънъл

Мнозинство от 61% казват, че министърът на енергетиката е допуснал грешка, а мнозинство от 56% намират, че премиерът Бойко Борисов е допуснал грешка. Голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър.

За това спомогна и бързата оставка на министър Теменужка Петкова, първоначално възприета от Борисов.

България иска контролен дял от активите на ЧЕЗ у насТова стана ясно от съвместно изказване на Гинка Върбакова, Владислав Горанов и Томислав Дончев. Собственичката на „Инерком България“ е „склонна държавата да има участие в сделката, ако това ще успокои потребителите“

Това, че министър-председателят е с по-малко споменавания, се дължи по-скоро на по-високата му популярност в сравнение с Петкова, смятат от „Галъп“. Дори и високата популярност обаче не може да повлияе на обществените нагласи, които са недвусмислено критични към действията на властта по този казус досега.

Галъп
Снимка: Галъп интернешънъл

Откроява се желание за по-ясна държавна намеса. Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката, а 17% смятат, че държавата не трябва да се меси. Останалите се затрудняват да формират позиция.

БСП внася колективен иск за спиране на сделката за ЧЕЗЕнергийната и националната ни сигурност са на колене пред Гинка от Пазарджик, заяви Корнелия Нинова

Както може и да се очаква, преобладаващото мнение по отношение на електроразпределителното предприятие клони към идеята то да е държавна собственост. Мнозинство от 75% подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ, 20% са против, а останалите се колебаят.

Галъп
Снимка: Галъп интернешънъл

Изследването е независимо от външно финансиране, проведено сред 800 души на възраст 18 г.+ по специална панелна методика. Сондажът е проведен на 28 февруари и 1 март.

  • 7
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре