Близо 70% от българите подкрепят изграждането на втори лифт на Банско, а развитието на ски туризма се подкрепя. Това да част от изводите от проучване на „Галъп интернешънъл“.

Хората виждат проблем по-скоро в презастрояването и в това, че ползата от туризма остава най-вече за малцина богати.

Снимка: bTV
  

Във вечната дилема „растеж или природа“ българите нямат единствен отговор. Ясно се долавя влиянието на социалните проблеми в България. 48% казват, че икономиката е по-важна, а на практика почти също толкова – 44% назовават природата, посочват социолозите.   

Взаимните обвинения на бизнес и природозащитници са довели до това, че обществото ни чува ясно и двете тези. Например, мнозинство от 64% се съгласява с тиражираното тези дни твърдение, че част от еколозите всъщност тенденциозно пречат на българския туризъм в името на външни интереси. Също мнозинство, от 58%, приема, че развитието на ски туризма у нас е в интерес не на цялото общество, а само на малцина богати хора.

Когато пък трябва да изберат кое от двете е по-вярно, 45% казват, че зимните курорти са презастроени, а 36% - че липсват достатъчно писти. Останалите се колебаят.

Снимка: bTV

Вероятно, съпричастността към ски спорта е все още малко по-далечна за българите, защото 83% заявяват, че не карат ски. В същото време обаче 82% се съгласяват, че туризмът действително е важен отрасъл зa страната и това не е просто щампа. Мнозинство от 72% по принцип одобряват строежа на нови писти и съоръжения.