Нито един родител на дете с увреждане няма да връща пари на общините. Това обяви в предаването „Тази сутрин” служебният социален министър Гълъб Донев по повод сигналите от родители на деца с увреждания, че общините ги принуждават да връщат средства, получени по европейска програма.

От началото на тази година средствата за родителите на деца с увреждания бяха увеличени и се отпускат по Закона за семейните помощи за деца. Те обаче вече нямат право на средствата по европейска програма за лични асистенти. Тази програма се администрира от общините, уточни Донев.

Проверката в Министерството на труда и социалната политика е показала, че няма сериозни нарушения в договорите по обществените поръчки, обяви още служебният министър.

Относно обещанията на партиите за увеличаване на пенсиите Гълъб Донев коментира, че това е възможно, ако се отделят средства от друго перо в държавния бюджет.

Няма сериозни нарушения в социалното министерство е показала проверката, назначена за работата на предшественика му, допълни още Донев.

Вижте повече във видеото: