Пет месеца след случая с мистериозно кацналите в нивите край Коиловци французи, участниците от българска страна - братята Цоневи проговориха пред екипа ни. Слави и Васко и до днес не знаят с какво точно са се сблъскали в нощта на 15 срещу 16 октомври миналата година. Това, което искат е да разберат истината. Ето и тяхната гледна точка.

Слави и Васко Цоневи имат парче земя близо до Коиловци. Често реколтата им е обирана от крадци.За да спася част от продукцията, братята обикалят нивите и нощем. На 15 срещу 16 октомври около един и половина през нощта те отиват на поредната си обиколка. С тях е приятелят им Румен Цветанов, който е полицай. На пътя към нивите виждат черен джип.

„Спряхме, джипа беше спрян тук на това аз спрях малко по-напред, слязохме да ги питаме какви са и тоя от дясната страна тръгна да се бие, след това скочи и шофьора,” разказа пред bTV 48-годишният Слави Цонев.

Двамата от джипа се сбиват в тримата коиловчани. В един момент Слави се озовава пред возилото.

„Шофьорът се върна, качи се и го запали и ме удари, аз имам медицинско, че ми закачи крака тука, един от нашите го свали и джипа се заби в тия храсти тука. През това време те извикаха нещо. Като погледнахме тука в тъмното отдолу излизат още трима, които също бяха агресивни и тръгнаха на бой,” спомня си още Слави.

Полицаят Румен Цветанов се опитва да спре мелето, твърдят двамата братя. По думите на Васко Цонев, полицаят предупредил тримата, гръмнал във въздуха, но те не спрели.

„Извика - полиция, предупреди ги, гръмна във въздуха, те не спират, това е

След изстрела във въздуха, Румен Цветанов стреля още един път и прострелва единият от странниците в крака. Тогава двама от чужденците хукват да бягат. Тримата българи успяват да се справят с останалите и дори да ги завържат.

„С едни ластици, тия които са за укрепване на товари в леките автомобили, ръцете вързахме и краката да не бягат, защото те бяха много жилави, пълзят ей така и се гънат и всеки момент ще избягат. Брат ми се обади, полицая и той звъня, да пратят полиция и линейка това е което искахме, ние не сме се крили от никой, просто да ги приберат,” разказа още Васко.

През цялото време българите не са знаели с какво си имат работа. „Чак когато ги напънахме яко на бой, почнаха да викат, че са туристи, да, ама късно е либе за китка, викат у нащо село,” спомня си още Слави Цонев, според когото чужденците говорели на някакъв развален език.

Слави и Васко казват на дошлите полицаи, че двама от нападателите им са избягали. Никой обаче не тръгнал да ги търси. „Остана единствено един полицай и ние викаме - няма да оставаш сам, ние сме солидарни, няма да те оставим тука, защото не се знае какво ще излезе още отдолу,” каза още Васко Цонев.

След случая братята са задържани за 24 часа в ареста. Нямат повдигнати обвинения. Фактът, че са набили френски командоси коментират така: „Ами, явно са бягали много от час тия командоси, като са ги обучавали с две думи мога да ви кажа, друго не мога да ви кажа.”

И досега двамата братя нямат отговор от държавата с кого точно са се сблъскали в нощта на 16 октомври. „То няма държава, няма държава, вие ако смятате тази пасмина за държава, аз си режа главата казвам ви го на всеослушание,” категоричен е Слави Цонев.

Слави и Васко отново са засадили нивите си. Показват ни следи от бракониерска сеч в гората и са категорични, че ще бранят имотите си с цената на всичко.