Фирми ще съдят социалното министерство заради прекратената европрограмата за обучение и заетост. Ведомството първо одобри заявките на 200 работодатели да наемат безработни, след което ги анулира.

Мишел е собственик на дом за възрастни хора. Кандидатствал е по европрограмата "Обучения и заетост", която за определено време поема заплатата и осигуровките на наети безработни. Одобряват се фирмите, подали най-бързо документите си. Мишел застанал пред Бюрото по труда още в 4 ч. сутринта. Системата обаче блокирала няколко пъти.

„Кръстих се и казах: „Сега, ако ме приеме добре, такива са условията, кандидатстваме по тях, нищо не можем  да кажем", разказва Мишел Хатиб.

Около 200 фирми успяват да подадат документите си до изчерпване на ресурса на програмата от 8 милиона лева и са одобрени. Мишел е сред тях.

В дома за възрастни хора по програмата е трябвало да бъдат наети 27 души. Сред тях болногледачи, медицински сестри, мениджъри и санитари.

Бюрата по труда насочват безработни към Мишел, за да ги интервюира и да избере подходящите за бизнеса му. Той връща списъка с имената на избраните.

Социалното министерство обаче анулира заявките на всички работодатели. Причината - сигнали за нередности и неравнопоставеност на фирмите.

„Не е необходимо да има доказателства за анулирането на заявките, тъй като решението на ръководството на министерството беше да можем да гарантираме равен достъп на всички работодатели до тази схема", обясни Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

„Аз съм ги одобрил тези хора за работа и ме питат всеки ден кога ще ни назначиш. И аз седя, и няма какво да им отговоря на тези хора. Ако може г-н Калфин да ми каже какво да им кажа, ще е добре"”, оплаква се Мишел.

На 16 май ще има ново кандидатстване - без времеви критерий и с ограничение за броя безработни, които могат да се наемат.

Предимство ще имат фирмите, които предлагат по-висока заплата и по-дълга заетост. Междувременно одобрените при първото кандидатстване готвят колективен иск в съда.