Злоупотреба с доверието на болни – фирми продават стандартни обувки за специализирани на хора с увреждания.

Специализираните обувки се произвеждат ръчно, според нуждите на всеки пациент. Оказва се обаче, че много от фирмите продават обувки произведени в Китай и Турция.

Синът на Лилия Чолакова е с детска церебрална парализа и трябва да носи специално произведени за него обувки. За покупката им държавата отпуска помощ.

Преди години лекарска комисия насочва семейството към конкретен производител, от който, срещу 190 лв., получават неизползваем чифт.

„Ако ги бяхме носили, 100% щяхме да направим по-сериозни изкривявания на краката”, смята Лилия.

Производителите на изделията по индивидуална поръчка се регистрират в Агенцията за хората с увреждания, където жалбите за некачествени обувки валят.

От Агенцията предлагат производителите изрично да посочват адреса на работилниците си, за да влязат в регистъра, както и да имат нужната техника, квалифициран персонал и лекар ортопед.

„Тъй като в България няма стандарт как трябва да изглежда тази дейност, изведнъж се оказа, че някой намери ниша и започна действително да източва тези фондове”, коментира Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията.

Промени биха засегнали и изработването на протези. Според част от работещите, това няма да има ефект, а изискването а ортопед било излишно.

Предложенията за промени ще бъдат подложени на обществено обсъждане в рамките на месец, след което се очаква да станат факт.