Фирмата, изпратила българите във Великобритания, е в процедура на отнемане на лиценза
Българските посредници за работа на Острова често изоставят хората още на пътя, казват експерти
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
фирма"Омега" в Нова Загора

Офисът на фирма"Омега" в Нова Загора е затворен след като избухна скандалът с българските работници. Надписът „Ремонт” стои от дни. Собственикът е в Англия и е освободил служителите си. Свързахме се с две от тях, които отказаха да застанат пред камерата ни, защото са подписали документ, че няма да говорят за фирмата. Признаха обаче, че недоволни от работата им са идвали в офиса да се разправят с тях.

Още през 2016 г. фирма „Омега” е извършвала дейност в нарушение на изискванията и лицензът й е отнет. Дружеството обаче обжалва и регистрацията му е възстановена.

„През октомври 2017 г., на последна инстанция, съдът е отменил заповедта на Министерството на труда за отнемането на регистрацията на този посредник. „Омега уърк енд травъл” има нова регистрация и тя е валидна към момента”, каза Лиляна Георгиева от Агенцията по заетостта.

фирма"Омега" в Нова Загора

Заради това, че фирмата не предоставя индивидуални трудови договори на работници преди да заминат за чужбина, дружеството има наложена друга санкция от Инспекцията по труда.

"Има съдебно решение, с което не се допуска да бъде разгледано това обжалване. Тоест наказателното постановление е в сила и на базата на него има нова процедура за отнемането на лиценза на фирмата”, каза Дина Христова от Държавната инспекция по труда.

Много често българските фирми изоставят работниците буквално на пътя, разказва Георги Калев. Той работи в английска агенция, която наема хора чрез наши посредници.

"Оставя ги на магистралата, далече от града, и им казва, че е дотук, че не може да продължи повече, не знае закъде са хората и трябва да се спасяват. Бяха много уморени, с подути крака от пътя", обясни Георги Калев.

Според него хората са лъгани още при подписването на договорите за работа. Заради лошите условия на труд във фермите мнозина се връщат само с пари за обратен билет.

Във фермите на Острова се работи за норматив, работниците се страхуват да говорят Местните хора казват, че българите и румънците са едни от най-качествените работници във фермите

"Хората не си четат договорите, трябва малко повече внимание да обръщат още при подписване на договорите при какви условия ще живеят и при какви условия ще работят, за да знаят дали да заминат и малко повече да питат хора, които вече са били", допълни Георги Калев.

Най-честите нарушения са събиране на такси за посредническа дейност и липса на сключен договор с конкретен работодател в чужбина. От Агенцията по заетостта напомнят, че на интернет сайта им са публикувани всички фирми посредници, които имат лиценз за работа.

378 са регистрираните фирми посредници. Регистрацията на 16 от тях е прекратена.

Ако вече работите в чужбина и искате да подадете сигнал за нарушения, важно е да го направите, докато сте на съответното работно място.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре