Министърът на финансите Владислав Горанов е обнадежден, че разследването на КЗК за картел на пазара на горива ще доведе до намаляване на цените.

"Ако има проблеми в пазара с горива, каквито са подозренията на КЗК, с нейните действия би трябвало да се възстанови пазарното равновесие, несъвършенствата да изчезнат, което би довело до намаляване на цените", коментира пред журналисти в парламента министърът на финансите, цитиран от БТА.

"Това, което прочетох в 120-страничния доклад са изводи, които ме обнадеждават, че действия в тази посока ще има", добави той.

Всеки, който е поискал разрешение за данъчен склад, му е издадено, и има над 400 данъчни склада, каза още финансовият министър. Анализираме какво допълнително бихме могли да направим, така че да облекчим вноса на горива, добави той. Според Горанов и сега не съществуват пречки доста количества горива се реализират от внос на територията на България.

Министърът посочи, че трябва да бъде изследвано защо толкова близо се движат цените на горивата на отделните производители или вносители и дали е нормална разликата между цената с акциз и ДДС, при която се обявява вносът - която през февруари достигна до 1,28 - 1,30 лева, и цените, на които се продават на дребно горивата. Има възможност да се изследва това от страна на КЗК как се постига тази надценка, добави той.

Друг е въпросът, че след приватизацията на "Нефтохим", огромно количество активи попаднаха в патримониума на едно търговско дружество, коментира още Горанов. По думите му обаче няма лесен начин това да бъде променено.