И днес Министерството на правосъдието потвърди първоначалната си информация, че текстовете на спрения законопроект за уседналост от 3 месеца на всички видове избори са писани от експерти към министерството. Кои са те обаче, не стана ясно.

Финалният вариант на законопроекта не е съгласуван с министъра на правосъдието, заяви ресорният зам.-министър Деница Митрова в изявление пред медиите. По думите й проектозаконът е обсъждан с Правния съвет към президента.

От министерството отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Деница Митрова обясни, че законопроектът е качен на сайта на ведомството от уволнения Любомир Талев, без да са изпълнени нейни разпореждания за поправка на текстовете за изборните права на българите, живеещи в страните-членки на ЕС.

Тя допълни, че уволненият Талев в нарушение на вътрешните правила и без знанието на министъра е направил още едно нарушение, опитвайки се да стартира съгласувателна процедура на законопроекта в нередактирания му вариант, преди да е изтекъл срокът за обсъждане.

„Категорични сме, че с действията си служителят уронва престижа на Министерството на правосъдието”, заяви Митрова.

От ведомството съобщиха още, че той е назначен след конкурсна процедура за директор на Дирекция „Съвет по законодателството” и изпитателният срок на работа към момента на освобождаването му не е бил изтекъл.

Отстраненият Любoмир Талев вчера отново заяви пред bTV, че проектът е бил съгласуван с министъра.

Късно снощи президентът Румен Радев излезе с официална позиция по спорния проектозакон.