През февруари Брюксел ще обяви стратегията си за присъединяването на страните от Западните Балкани към общността. Това съобщи президентът на Черна гора Филип Вуянович, който е на официално посещение у нас.

След срещата си с президента Румен Радев Вуянович благодари, че България е издействала от Брюксел ясната цел за европейска перспектива на Западните Балкани.

„Посредничеството на България донесе важни послания от Европейския съюз за региона на Западните Балкани – чрез Българското председателство ние получихме уверение, че перспективата за присъединяване към ЕС е реална, че процесът на излизане на Обединеното кралство няма да забави темповете на интеграция на страните кандидати и че жизненоважната европейска помощ за развитието на региона ще бъде запазена“, заяви държавният глава на Черна гора.

“Изключително ме радва това, че България успя да издейства ясни стъпки, целта на председателството е да се ускори и изясни европейската интеграция и нейния успешен край”, заяви Вуянович.

Радев приветства усилията и присъединяването на Черна гора към НАТО. „България има опит в стандартите на НАТО и може да помага, особено в областта на военно образование и квалификация”, отбеляза той. 

По-рано сутринта министър-председателят Бойко Борисов също се срещна с президента на Черна гора. Борисов потвърди готовността на страната да продължи да помага за преговорния процес на Черна гора.

На „Дондуков“ 2 Радев се срещна и с японския премиер Шиндзо Абе.

Снимка: БГНЕС

По време на разговора двамата се обединиха около мнението, че настоящата знакова визита на премиера Абе в България ще издигне нивото на двустранните отношения, ще стимулира разширяването на бизнес контактите и ще даде силен тласък за активизиране на сътрудничеството във всички области на взаимен интерес, особено в сферата на икономиката и инвестициите.

„Наш приоритет в двустранните отношения е оползотворяването на значителния потенциал в инвестициите, търговията, иновациите, науката и технологиите, тъй като България е все по-привлекателна дестинация за развиване на бизнес“, посочи Румен Радев и изрази надежда, че все повече японски компании ще развиват у нас проекти с висока добавена стойност.

„Япония подкрепя обединена Европа и се радваме, че един от приоритетите на българското председателство е насърчаването на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и подобряване на транспортната и комуникационната свързаност в региона“, отбеляза по време на срещата японският министър-председател.