Напрежение сред животновъдите в страната заради разпределението на 11 млн. извънредна държавна помощ.

С парите трябвало да бъдат подпомогнати само малките и средни стопанства, но от министерството измислили схема и големите да получат от целевата помощ.

Семейството на фермера Петър Митев разчита на 40 крави, за да се изхранва. За него държавната помощ е жизненоважна. Затова, когато разбира, че ще вземе по-малко, отколкото очаква, излиза на протест.

„Хората не могат да си заредят за животните тази година, нито слама, нито сено, нито люцерни, всичко се увеличава, субсидиите падат”, оплаква се Петър.

Недоволството е заради заповед на земеделския министър. Ограничението от 200 крави остава, но размерът на субсидията расте с броя на добитъка.

„По този начин фермите, които наброяват 40-50 и до 200 крави, са обречени на фалит”, коментира Иван Михов от Националната асоциация на животновъдите.

Сметките на протестиращите показват, че разпределението ще донесе максимум по 4000 лева на малките стопанства, а големите ще вземат близо 20 000.

В протестна декларация, изпратена до земеделския министър, фермерите искат спешна среща, в противен случай – блокират пътища.