В малките населени места няма денонощни аптеки, защото в тях трябва да работи допълнително поне още един фармацевт. А след като миналата година бяха орязани надценките върху лекарствата - назначаването на персонал е лукс, разказва Димитър Маринов.

„Това доведе до загуба в моята аптека поне за една заплата. Честно казано не съм забелязал някакво намаление на цените на лекарствата - съществено", допълни Димитър Маринов, който е магистър-фармацевт.

За да има стимул аптеката да работи и през нощта, фармацевтичният съюз предлага да се плащат такси за всяко отпуснато лекарства между 22 часа и 6 сутринта. Според цената на лекарството, таксите да варират между 2,50 лв. 5 лева. Парите най-вероятно няма да се искат от пациентите. Ще се търси законов механизъм общините да ги дават.

„Ние не казваме, че това трябва да бъде платено от пациента. Но всъщност резонно ли е пък хората да не получават достъп до открити аптеки, от къде да си купуват лекарства, а ако са животоспасяващи", обясни Аделина Любенова от Български фармацевтичен съюз.

Пациентски организации са категорично против въвеждането на такси. Вместо това са склонни да подкрепят връщане на старите надценки на лекарствата. Както и слагането на надценки за изцяло платените от здравната каса.

„Смятам, че ако те са поставени в добри условия, конкурентни, много от тях биха работили и през нощта", заяви Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването.

В момента надценки върху лекарствата, които изцяло се поемат от касата правят само търговците на едро. А аптеките получават по 2 лв. на рецепта. Ако и те сложат надценки, част от тези лекарства могат да поскъпнат, но пък сега се намират трудно.

Предложенията се разглеждат от работна група към здравното министерство, която до 18 март трябва да изготви нова наредба.