Фармацевтичните компании настояват за национално рамково споразумение за отстъпки в цените на лекарствата, а не законът да ги определя. НЗОК може да спре да плаща близо 90 медикамента, тъй като фирмите не са дали нужната отстъпка.

С промени в наредба тази година фармацевтичните компании бяха задължени да дават конкретни отстъпки от цените на лекарствата, за които Касата плаща частично или изцяло. В bTV Новините вече сме ви разказвали че за близо 90 лекарства Здравната каса все още не е постигнала споразумение с компаниите, което на практика означава, че те са застрашени да излязат от списъка с платените лекарства от Здравната каса.

Сред тях има медикаменти за които няма аналог. Днес от здравното министерство увериха, че се търси решение на този проблем и, че няма да бъдат оставени пациентите без лечение и ще се намери компромисен вариант.

Фармацевтичните компании обаче твърдят, че, ако не се променят правилата, по които се дават тези отстъпки от цените на лекарствата, то този проблем с изтеглянето на медикаменти от списъка с платените от Касата ще продължи и ще се задълбочи във времето, затова настояват за промяна в правилата на договарянето на въпросните отстъпки, настояват да се сключва национално рамково споразумение, да има предвидимост и там двете страни взаимно да се договарят, компании и НЗОК, за отстъпките, които да се дават от цените на лекарствата, а не както е в момента държавата едностранно да определя това в своя наредба.

Дали това ще се случи занапред предстои да разберем. За 2016 година за лекарства са предвидени 750 млн. лв, още около 300 млн. лева има в резерва на Касата, най-вероятно част от тях също ще отидат за лекарства. В годините разходът за лекарства нараства не само в България, но и в други страни от ЕС. Всички страни са съгласни, че този ръст на разходите трябва да бъде контролиран – въпросът е как.