Делото „Червеи” започна с фалстарт. Бившият председател на Софийския градски съд - Владимира Янева, трябваше да се изправи пред Темида.

Владимира Янева не дойде на заседанието, но не това беше причината за неуспешното начало на делото. Според закона за това, за което е обвинена Янева, най-голямото наказание е до 5 години и тя не е длъжна да се явява.

За днес беше насрочено заседание, за което страните са призовани за предварително изслушване. Не бяха призовани свидетели и вещи лица и съдът каза, че е безпредметно да се дава ход. Затова и бе насрочена следваща дата за процеса – 20 октомври, за която са призовани 20 свидетели от общо 43.

СГС остави без уважение искането на Софийска градска прокуратура за отвод на председателя на съдебния състав по делото. То беше разпределено на съдия Иван Коев, който беше третият съдия, избран по делото със системата за случайно разпределение след два избора и два отвода.

Съдия Коев днес посочи, че приема искането за неоснователно. Единственият аргумент в него се основава на разбирането, че създадените служебни контакти във връзка с изпълнението на професионалните задължения между председател на съд и съдия работещ в него, неминуемо водят до настроения на симпатия или антипатия помежду им. СГС приема това разбиране за невярно и по принцип, и в конкретния случай.

Той заяви, че ще гледа делото срещу бившата си началничка професионално.

На 9 юли СГП предаде на съд Владимира Янева и служителят в ДАНС Тодор Костадинов. Според обвинителния акт бившият председател на СГС е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление.

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила специални разузнавателни средства (СРС-та) в нарушение на Закона за СРС.

Не са били спазени и изискванията за мотивиране на исканията за използване на СРС, нарушени са и максималните срокове за прилагането им. Янева е с най-леката мярка за неотклонение „подписка”.

Следващото заседание по делото е насрочено за 20 октомври.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"
  • Ген. Атанасов: 4-ма висши полицаи са наказани за подслушване на Касим Дал