България е на последно място в скалата по "удовлетвореност от настаняването" в жилище, сочат резултатите от изследване на "Евростат" за жилищните условия в страните членки на ЕС през 2014 г.

По 10-степенната скала за удовлетвореност България е на последна позиция с 6 точки. По-удовлетворени от българите от жилищните условия са хората в Сърбия –6,2; Латвия и Гърция –по 6,6; Унгария – 6,8; Хърватия – 6,9.

По същия показател най-удовлетворени от жилищните си условия са гражданите на Финландия и Швейцария – по 8,4 от 10 възможни степени на удовлетвореност. Много доволни от жилището си са също хората в Австрия и Дания – по 8,3; Швеция – 8,2; Норвегия, Ирландия и Холандия – по 8.

Изследването на "Евростат" сочи, че около 56% от българите обитават къщи, а около 44% живеят в апартаменти.

При показателя "собственост на жилището" пък става ясно, че около 84% от жителите на България имат собствени жилища.

В България обаче около 43% от домакинствата живеят в условия на пренаселеност, отчита европейската статистика.

Според данните на изследването най-много собственици на жилища в Евросъюза са регистрирани в Румъния – около 96%, Словакия – 90%, Литва, Унгария и Хърватия – по 89%.

Най-малко собствени жилища са регистрирани сред домакинствата в Германия – едва 52,5%, Австрия – 57%, Дания – 63%, Великобритания и Франция – по около 65%.

Въпреки най-високия дял от собственици на жилища в Румъния е регистриран и най-висок дял от пренаселеност на домакинствата – 52% от населението там живее в подобни условия.

Този показател е най-нисък в Белгия и Кипър, където едва 2% от домакинствата живеят в условия на пренаселеност, следват Холандия – 3,5%, Малта – 4%, Испания – 5,3%, Германия и Люксембург по около 6,5%.

Според изследването на Евростат 7 от 10 лица от близо половин милиардното население на ЕС-28 живеят в собствени жилища, но близо 17% от европейците живеят в условия на пренаселени домакинства. Близо 60% от европейците също така живеят в къщи, а около 40% обитават апартаменти, отчита европейската статистика.